Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ropotanje je zaleglo, Masleša je popustil in prenehal zavlačevati z Janševo zahtevo

Deli na:
Ropotanje je zaleglo, Masleša je popustil in prenehal zavlačevati z Janševo zahtevo

Foto: Primož Lavre

Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria vložil Janez Janša, bo v torek dodeljena drugemu sodniku kazenskega oddelka, so sporočili z vrhovnega sodišča. Naknadno ugotovljene okoliščine namreč nakazujejo možnost daljše odsotnosti sodnice, ki ji je bila zadeva dodeljena, so pojasnili. O tem smo v Reporteju danes že poročali: predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je zavlačeval s predodelitvijo primera drugemu sodniku in je zavrnil zahtevo vodje kazenskega oddelka vrhovnega sodišča Marka Šorlija, ki je zaradi Janševe zaporne kazni postopek označil za absolutno prednostno zadevo, v kateri je treba postopati posebno hitro. Ko je bilo Mašleševo zavlačevanje in zanj zelo nerodno dopisovanje s Šorlijem razkrito je predsednik vrhovnega sodišča le odobril predodelitev. O zapletih z vrhovnim sodiščem je Janšev odvetnik Franci Matoz spregovoril tudi na tiskovni konferenci.

Janševemu zagovorniku Franciju Matozu je žal, da se to ni zgodilo že pred tem, ko je Janša začel prestajati zaporno kazen. Matoz se je na odločitev vrhovnega sodišča za predodelitev spisa odzval na današnji novinarski konferenci Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014, čeprav s tem, kot je pojasnil, uradno še ni bil seznanjen. Če bo predsednik vrhovnega sodišča spis predodelil, pa je po besedah Matoza ravnal v skladu s tem, kar so zahtevali že od vložitve zahteve za varstvo zakonitosti oz. od tedaj, ko je ta prispela na vrhovno sodišče.

"Če bo senat, v kar ne dvomim glede na jasne kršitve v postopku, takoj prekinil izvršitev kazni, bom Maslešo vprašal, če je zaradi njegovega formalizma Janša prebil nekaj časa v zaporu," je dejal Matoz. Če bo Masleša ravnal tako, kot je dolžan ravnati in se bo senat hitro sestal, je Matoz prepričan, da bo prekinil izvršitev sodbe.

Matoz je sicer danes spomnil tudi na dopise vrhovnemu sodišču v zvezi s prekinitvijo izvrševanja sodbe Janši, še preden bi vrhovno sodišče vsebinsko odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti. Povzel je tudi mnenja vodje kazenskega oddelka.

Matoz je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predsedniku vrhovnega sodišča danes zjutraj poslal dopis, v katerem je od njega zahteval, da takoj zagotovi zakonito delo. Po vpogledu v dopise vodje kazenskega oddelka Masleši pa je slednjemu Matoz popoldne poslal še en dopis. Med drugim je navedel, da Masleša v tej zadevi očitno ravna izven ustaljene prakse vrhovnega sodišča in za svoje odločitve navaja "nesprejemljive pravne argumente". Zapisal je še, da ne more verjeti, da se kot predsednik vrhovnega sodišča v tej kazenski zadevi zateka k formalističnim argumentom, s katerimi "očitno želi preprečiti, da bi senat vrhovnega sodišča nemudoma odločil o začasni prekinitvi izvršitve pravnomočne sodne odločbe".



Na novinarski konferenci Odbora 2014 so danes prižgali tudi svečo. Kot je pojasnil predsednik odbora Damir Črnčec, je to luč upanja, svobode in pravice.

Teolog Ivan Štuhec je ocenil, da bomo pravno državo rešili takrat, ko se bo sodna veja oblasti držala načel, s katerimi bo dokazala, da ne vstopa v zakonodajno ali izvršno vejo oblasti. Dejstvo, da je stroka v primeru Janše večinsko opozorila na izjemno šibke točke procesa patria, bi moralo v javnosti prebuditi vprašanje, komu bolj verjamemo: stroki ali tistemu delu stroke, ki se je "očitno pustil zmanipulirati, da deluje v interesu določenih političnih ciljev", je dejal Štuhec.

Štuhec je sicer med drugim pojasnil, da govori v osebnem imenu in to niso uradna stališča slovenskega cerkvenega vrha.