nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Parlamentarni vrh v še en poskus dogovora o ustavnih spremembah

Deli na:
Parlamentarni vrh v še en poskus dogovora o ustavnih spremembah

Foto: Bobo

Prvaki parlamentarnih strank bodo na čelu s premierko Alenko Bratušek danes še enkrat poskušali doseči dogovor o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Neusklajeni so namreč zlasti glede letnice njegove uveljavitve. Pričakovati je tudi dogovor, ali bo DZ v ponedeljek glasoval o referendumskih spremembah ali ne, saj opozicija zahteva prestavitev seje.

Opozicijske SDS, SLS in NSi vztrajajo, da je fiskalno pravilo, o katerem bo DZ odločal v torek, prioriteta in ga je zato treba sprejeti prej kot referendumske spremembe. Če jim koalicija ne bo prisluhnila, je pod vprašajem njihova podpora spremembam referendumske ureditve, čeprav so o tem načeloma usklajene. SDS je celo napovedala, da se ne bo udeležila glasovanja o referendumski ureditvi, če bo to pred odločanjem o fiskalnem pravilu.

A še trši oreh, ki bi ga morali danes streti vodje strank, je uskladitev uveljavitve in načina zapisa fiskalnega pravila. Vladna koalicija namreč svari, da njegova uveljavitev z letom 2015 ni mogoča brez ostrih rezov v javne izdatke. Zato želi uveljavitev premakniti za nekaj let, na kar pa ne pristaja opozicija.

Ta namreč ocenjuje, da predlog besedila dovoljuje zadostno mero prožnosti za javnofinančno politiko. Prvak SDS Janez Janša je že zagotovil, da bo SDS, če bi kazalo, da leta 2015 ne bo moč uveljaviti ciljne javnofinančne bilance, pripravljena to letnico premakniti, če bo šlo ostalo ukrepanje v pravo smer.

Za opozicijo tudi vrnitev ustavnega zakona iz tretje parlamentarne faze na ustavno komisijo, ki bi spremenila letnico uveljavitve pravila, ni v skladu z zakonskimi normami.

DZ je imel sicer fiskalno pravilo na dnevnem redu že v začetku aprila, a zanj ni bilo zadostne podpore. Stranke so se poenotile, da je treba pred odločanjem o njem dobiti nove javnofinančne izračune, ki bodo temeljili na novih makroekonomskih ocenah. Te naj bi Bratuškova predstavila danes.