stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor ob dnevu spomina na žrtve totalitarizma: Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju

Deli na:
Pahor ob dnevu spomina na žrtve totalitarizma: Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju

Foto: Facebook

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj na predvečer evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov udeležil pietetne slovesnosti v Muzeju meščanstva Lendava. V nagovoru je opozoril, da so se totalitarizmi vedno začeli z majhnimi nestrpnostmi, in poudaril, da "stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju".

Pred slovesnostjo je predsednik republike položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v času po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici, so sporočili iz Pahorjevega urada.

V nagovoru je predsednik dejal, da dan spomina nagovarja vse, da "si zapomnimo grenko lekcijo zgodovine in ne pozabimo, da so se trije totalitarizmi vedno začeli z majhnimi nestrpnostmi". Vsakdo pripada neki manjšini in vsakršna nestrpnost do katere izmed njih je vedno opozorilo, da se to lahko zgodi vsakomur izmed nas, je opomnil.


Ob tej priložnosti je Pahor direktorju Sinagoge Maribor Borisu Hajdinjaku podelil listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad umetniškim projektom Spotikavci - tlakovci spomina. Listino mu je predal z željo, da s tem projektom še naprej ohranjajo spomin na preteklost in navdihujejo mlade rodove za evropsko demokratično zavest.

Umetniški projekt Spotikavci - tlakovci spomina koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. V Lendavi jih bodo položili 17. septembra, in sicer pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Lendavski župan Janez Magyar je ob tem izpostavil pomen ohranjanja zgodovinskega spomina za prepoznavanje znakov nestrpnosti, sovraštva in poskusov razdvajanja.

Z evropskim dnem spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov ostro obsojamo vse zločine proti človeštvu, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi, so še zapisali v uradu predsednika republike.