favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor ni sprejemljiv, Stanovnik je?

Deli na:

Naziv častnega meščana je škodljivo podeliti nekomu, ki je kakorkoli politično obarvan, kar se je v preteklih letih že dogajalo in se bo zgodilo tudi letos, je dejal ljubljanski svetnik SDS Dimitrij Kovačič. Komisija za priznanja na MOL je po njegovih navedbah zavrnila pobude civilnih združenj, ki so predlagali tudi Borisa Pahorja in Jurija Součka.

Naziv častnega meščana je škodljivo podeliti nekomu, ki je kakorkoli politično obarvan, kar se je v preteklih letih že dogajalo in se bo zgodilo tudi letos, je dejal ljubljanski svetnik SDS Dimitrij Kovačič. Komisija za priznanja na MOL je po njegovih navedbah zavrnila pobude civilnih združenj, ki so predlagali tudi Borisa Pahorja in Jurija Součka.

Naziv častnega meščana Mestne občine Ljubljana (MOL), ki ga bodo podelili na majski slavnostni seji mestnega sveta, je pomembna institucija in kakršna koli inflacija teh nazivov ni dobra, je na novinarski konferenci poudaril vodja svetniškega kluba SDS Kovačič.

Iz komisije za priznanja je po njegovih besedah protestno izstopil svetnik SDS Boštjan Cizelj, saj je komisija zavrnila predloge, ki so bili sproženi s strani civilnih združenj.

Za častnega meščana morajo biti imenovani ljudje, ki so za Ljubljano ali pa za Slovenijo izjemno pomembni in je Ljubljana kot prestolnica Slovenije ponosna, da jim lahko ta naziv podeli, pravi Kovačič. Kot pojasnjuje, je pisatelja Borisa Pahorja za častnega meščana predlagalo več civilnih združenj. Dokaz za to, da ni bilo nobenih argumentov za zavrnitev tega predloga pa je po njegovih besedah tudi izstop Cizlja, "kajti če bi bila stvar kakorkoli argumentirana, bi v tej komisiji ostal".

To, da Pahor, ki je eminentna osebnost ne samo v slovenskem in italijanskem prostoru, ne bo dobil naziva častnega meščana, je škandalozno, meni Kovačič. Po njegovih ocenah so namreč za to izpolnjeni vsi pogoji. Ob tem pojasnjuje, da sami sicer nikoli niso ocenjevali tistih, ki jih je komisija izbrala, ampak je po njegovih besedah sporno to, da so bili zavrnjeni tisti, ki po vseh objektivnih referencah izpolnjujejo vse pogoje.

Komisija za priznanja za podelitev naziva častnega meščana predlaga nekdanjo ljubljansko županjo Ano Nušo Kerševan in predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janeza Stanovnika, o čemer bodo svetniki odločali v ponedeljek. Kot je za STA pojasnila predsednica komisije Milena Mileva Blažič, so se za njiju odločili, ker sta bila njuno življenje in delo med vsemi predlaganimi kandidati najbolj povezana z življenjem in delom v Ljubljani oziroma s promocijo Ljubljane v tujini.

Pahor pa po njenih besedah ni bil tako povezan z Ljubljano, ampak bolj z zamejstvom in Slovenijo. Je pisatelj svetovnega slovesa, zato so ga v Ljubljani, ki je svetovna prestolnica knjige, postavili kot enega izmed treh glasnikov slovenske književnosti, pojasnjuje Blažičeva. Njegovo življenje in delo je treba po njenem prepričanju postaviti v kontekst slovenske književnosti. Kot meni, so Cizljevi motivi za izstop iz komisije samopromocijski.

Svetniki bodo na ponedeljkovi seji prav tako obravnavali predlog ureditve evidence nepremičnega premoženja ljubljanske občine z ustanovitvijo javno-zasebnega partnerstva, kar pomeni, da bo Ljubljana izbrala neko zasebno podjetje, ki bo uredilo mestno evidenco. Dajanje denarja nekomu, ki bo za izvedbo storitve pri uslužbencih občine iskal dokumentacijo, je Kovačič označil kot škandal nad škandali.