sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dremelj: Noben očitek revizije zoper nekdanjo upravo Telekoma ne drži

Deli na:
Dremelj: Noben očitek revizije zoper nekdanjo upravo Telekoma ne drži

Bojan Dremelj - Foto: Primož Lavre

 Nekdanji prvi mož Telekoma Slovenije Bojan Dremelj je danes v Ljubljani skupaj z nekdanjo ekipo tudi javno zatrdil, da očitki iz poročila posebne revizije niso osnovani. Dremelj je tudi zato kot delničar podal nasproten predlog za marčno skupščino Telekoma, ki se je bo tudi udeležil in tam predstavil svoje poglede.

"Ne nastopamo z argumentom moči, ker ga žal nimamo, lahko pa nastopamo z močjo argumentov, ker jih imamo. Imamo ogromno dokumentacije, ki dokazuje, da smo delali prav in da nobeden od očitkov ne stoji," je povedal Dremelj. Nekdanja uprava, poleg Dremlja še člani Dušan Mitič, Filip Ogris-Martič in Željko Puljić, zato poudarja, da je delala dobro in da je tudi v primeru tožb proti njej ne skrbi.

Dremelj je izpostavil, da je Telekom pod njegovim vodstvom v obdobju med letoma 2006 in 2009 ustvaril 302,4 milijona evrov čistega dobička in izplačal za 181,7 milijona evrov dividend. Hkrati je dejal, da v času njihovega vodenja revizorji niso ugotovili nobenih razlogov za odpise vrednosti naložb.

Po njegovih navedbah so vse posamezne trditve v posebnem poročilu revizorja pojasnili z navedbo dejanskih dokumentov, ki v popolnosti ovržejo posamezne "pristranske" trditve revizorske hiše Deloitte revizija. "Navedli smo tudi dokumentacijo, za katero pravijo, da je ni, v resni pa je, vendar pa je v njej zapisana kakšna stvar, ki meče pravo, dobro luč na naše delo," je dejal Dremelj in dodal, da so tako očitno dokumentacijo skrili.

Ogris-Martič je dejal, da revizija za enega glavnih očitkov, češ da niso obvladovali hčerinskih družb in da je s tega naslova nastalo za sedem milijonov evrov škode, ne navede niti enega konkretnega primera, ki bi to dokazoval. "Ni dvoma, da ne bi po poslovni ali finančni plati obvladovali naših hčerinskih družb," je dejal.

Poleg tega revizor po besedah Ogris-Martiča ne navaja specifikacij dobrih poslovnih praks, na katere se nanašajo konkretni očitki, na podlagi vsega tega pa izpostavlja tudi strokovno vprašljivost revizije. Mitič je medtem med drugim zavrnil očitke v zvezi z nakupi in vodenjem družb v Makedoniji in na Kosovu ter v Sloveniji.

"Delamo vse, da zaščitimo svoje dobro ime in ugled, hkrati pa tudi ugled in dobro ime Telekoma Slovenije. Naredili bomo vse, da bomo to tudi dokončno dokazali," je še navedel Dremelj in dodal, da je sedanja uprava za marčno skupščino predlagala takšne sklepe, kot jih je, ker si ne upa prevzeti nobene odgovornosti za slabe rezultate.

Celoten komentar Dremljeve uprave glede ugotovitev revizije je na voljo na tej povezavi http://kr-og.sta.si/wp-content/uploads/2012/02/PosebnaRevizija-Komentar.pdf.

V Deloittu so medtem za STA dejali, da izjav Dremlja ne želijo komentirati, v Telekomu Slovenije pa so za ob 14. uri sklicali izjavo sedanjega predsednika uprave Ivice Kranjčevića na to temo.

Dremelj je kot omenjeno skupaj z nekdanjima članoma uprave Mitičem in Puljićem že pred časom podal nasprotne predloge za marčno skupščino Telekoma, na kateri bodo delničarji obravnavali poročilo posebne revizije. Ta je pri analizi vodenja nekaterih poslov v preteklosti ugotovila za preko 21 milijonov evrov morebitne škode.

Sedanja uprava pod vodstvom Kranjčevića je proti Dremlju oziroma nekdanji upravi že vložila eno odškodninsko tožbo, in sicer v zvezi z vodenjem poslov nakupa in poslovanja makedonske družbe On.net. Delničarji bodo na skupščini 7. marca ob seznanitvi s poročilom revizije odločali tudi o predlogu, da se ta postopek nadaljuje.

Hkrati pa naj bi delničarji na podlagi drugih v reviziji ugotovljenih škod odločali tudi o predlogu sklepa, da se upravi naloži, da v šestih mesecih od dneva skupščine vloži tožbe za povrnitev omenjene škode, ki je družbi nastala kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja oziroma nadzora.


Dremelj, Mitič in Puljič kot mali delničarji skupščini podajajo nasprotni predlog. Predlagajo, da bi skupščina ugotovila, da revizijska hiša Deloitte revizija v prvotnem revizijskem poročilu z dne 7. decembra 2011 ni ugotovila škod, potem pa je na zahtevo Telekoma izdelala novo mnenje oziroma poročilo z dne 15. januarja 2012, v katerem je kljub istemu dejanskemu stanju in ciljih ugotovila hipotetično možno škodo.

Glede na to, da je isti revizor ob istem dejanskem stanju in istih postavljenih ciljih podal dve različni mnenji, ki si nasprotujeta, Dremelj meni, da takšne ugotovitve ne morejo biti verodostojne in predstavljati razumno verjetnega temelja za začetek odškodninskih postopkov.

Poleg tega Dremelj v nasprotnem predlogu predlaga, da skupščina - glede na to, da revizor pri nakupu in poslovanju družbe On.net ni ugotovil škode in da obenem skupščina ni seznanjena z vsebino že vloženih odškodninskih tožb, povezanih z nakupom in poslovanjem družbe On.net - v zvezi s temi postopki ne sprejme nobenih odločitev.

Delničarji Telekoma so posebno revizijo vodenja nekaterih poslov v obdobju od 1. januarja 2006 do 23. marca 2011 potrdili na marčni skupščini na zahtevo Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Sedanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je v odzivu na današnje izjave nekdanjega prvega moža Telekoma Bojana Dremlja zagotovil, da so revizorski hiši Deloitte revizija v okviru izvajanja posebne revizije posredovali vse zahtevane dokumente.

Kranjčević je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da so z namenom zagotoviti čim večjo transparentnost postopkov za komunikacijo z izrednim revizorjem pooblastili službo za interno revizijo. Uprava tako ni imela vpliva oziroma ni bila vpletena v postopke izdelave revizije, ki je zajela tudi del obdobja, v katerem je že delovalo aktualno vodstvo.

"Tekom priprave te revizije je uprava naredila vse, kar je potrebno, da so revizorji dobili celovito informacijo, da so dobili vse dokumente, ki so jih zahtevali, in da je ta postopek potekal neodvisno in transparentno," je dejal.

Kranjčević je tudi dejal, da omenjene posebne revizije nista naročila uprava ali nadzorni svet, ampak lanska marčna skupščina na podlagi predloga Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) kot delničarjev družbe. V njihovem predlogu je že bil določen tudi izvajalec posebne revizije.

Vsebine revizije ali dela prejšnje uprave ni želel komentirati, to prepušča obravnavi na skupščini. Njihovemu poročilu sicer zaupajo, saj ga je izdelala priznana revizijska hiša, bodo pa proučili tudi ugovore nekdanje uprave, ki so jih prejeli šele v sredo. "Če ti prinašajo nek nov element, ki ni bil upoštevan v reviziji, se bomo do tega tudi opredelili," je dejal.

Povedal je še, da je revizorska hiša izdelala le eno končno poročilo izredne revizije, ki so ga posredovali tudi nadzornemu svetu in bo zdaj v obravnavi na skupščini 7. marca. Decembra je tako bil izdelan le osnutek poročila in ne že končna različica poročila.

Delničarji naj bi v skladu s predlogom sedanje uprave na podlagi v reviziji ugotovljenih škod odločali o tem, da se upravi naloži, da v šestih mesecih od dneva skupščine vloži tožbe za povrnitev omenjene škode, ki je družbi nastala kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja oziroma nadzora.

Če bo do ega prišlo, bo uprava po besedah Kranjčevića angažirala zunanjega pravnega strokovnjaka, ki bo moral povedati, ali so v tem dokumentu dane zadostne podlage za neke pravne ukrepe ali morajo podlage za kaj takšnega še dopolniti.