nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi: Več otrok, višja pokojnina

Deli na:
NSi: Več otrok, višja pokojnina

Foto: Arhiv Reporterja

Za stranko NSi je družina temelj družbe, zato tudi njihov volilni program na področju socialne politike v ospredje postavlja družino. To komponento želijo pripeljati tudi v pokojninsko reformo, zato bodo predlagali, da so pravice iz pokojninskega zavarovanja odvisne tudi od števila otrok. "Več otrok, višja pokojnina," poudarjajo v stranki.

Predsednik strokovnega odbora za delo, družino in socialne zadeve NSi Anton Kokalj ocenjuje, da je socialna politika eden največjih izzivov, ki nas čaka v prihodnjem mandatu.

Med ključnimi ukrepi, za katere se bo zavzemala stranka, Kokalj na področju delovnih razmerij izpostavlja načelo prožne varnosti, ki pa ga je treba prilagoditi trenutnim razmeram, torej staranju prebivalstva, spodbujanju vključitve mladih na trg dela ter boljšemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.
 
Na področju trga dela podpirajo zasebno iniciativo, pri tem Kokalj izpostavlja družinska podjetja kot model, ki v Sloveniji še ni zaživel.
 
Kokalj na področju družine poudarja, da bi bilo treba v vsaki zakonodaji predvideti tudi učinke, ki jih bi zakon prinesel za družine. Tako bi v NSi v zakonodajo uvedli obvezno rubriko "vpliv na družino".
 
Po besedah nekdanjega direktorja direktorata za invalide na ministrstvu za delo Cveta Uršiča pa mora leto 2012 pomeniti nov začetek na področju socialne politike. V NSi bi temeljito prenovili sistem socialne varnosti, in sicer tako, da bi temeljil na socialno-tržnem gospodarstvu.
 
V NSi tudi menijo, da so tudi spremembe na področju pokojninskega zavarovanja potrebne, a le tiste, za katere bo doseženo vsaj minimalno družbeno soglasje, pravi Uršič. V NSi si bodo tudi prizadevali, da se razširi krog vplačnikov v blagajno, in sicer po načelu "vsako delo šteje".
 
Ker v NSi menijo, da je temelj družbe družina, želijo to komponento pripeljati tudi v pokojninsko reformo. Zato bodo predlagali, da so pravice iz pokojninskega zavarovanja odvisne tudi od števila otrok. "Več otrok, višja pokojnina," pravi Uršič.