Revija Reporter
Slovenija

Pahor bo podeljeval red za zasluge: med dobitniki tudi STA

STA
463

23. jun. 2021 5:55

Deli na:

Predsednik države Borut Pahor

Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor bo danes podelil državna odlikovanja red za zasluge Slovenski tiskovni agenciji (STA), radijskemu in televizijskemu programu za italijansko narodno skupnost v okviru koprskega regionalnega centra Radiotelevizije (RTV) Slovenija in slovenskemu dopisništvu italijanske javne televizije RAI.

STA bo red za zasluge prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Republike Slovenije.

Agencija je namreč pred dnevi praznovala 30-letnico. Delovati je začela 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije, ko je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja. Od skromnih in zahtevnih začetkov se je STA v 30 letih razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine.

Ob obletnici pa je STA v negotovem položaju, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Ob 75-letnici radijskega in 25-letnici televizijskega programa bosta red za zasluge prejela tudi Slovenski programski oddelek in Slovenski informativni sporedi, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino. Odlikovanje jima bo Pahor podelil za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Ob več kot 70-letni radijski in 50-letni televizijski tradiciji pa bosta red za zasluge prejela radijski in televizijski program za italijansko narodno skupnost, ki delujeta v okviru Regionalnega RTV centra Koper - Capodistria. Odlikovanje bosta prejela za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v italijanščini, namenjenih italijanski narodni skupnosti v Sloveniji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.