favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski in italijanski epidemiologi: Epidemiološka slika v obeh državah dobra

Deli na:
Slovenski in italijanski epidemiologi: Epidemiološka slika v obeh državah dobra

Nevzdržne razmerev italijanskih bolnišnicah. - Foto: Profimedia

Končna odločitev o odprtju meddržavne meje je sicer v rokah slovenske in italijanske vlade, a kot je bilo razumeti na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 epidemiologi slovenskega in italijanskega inštituta za javno zdravje glede odprtja meje nimajo večjih zadržkov. Kot poudarjajo, je epidemiološka slika dobra.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes gostili kolege iz italijanskega Istituto Superiore di Sanita, potekala je tudi telekonferenca med Rimom in Ljubljano. Sogovorniki so ocenili epidemiološko stanje glede novega koronavirusa v obeh državah, si izmenjali podatke in izkušnje ter govorili o nadaljnjih korakih.

Glavni epidemiolog NIJZ Mario Fafangel je dejal, da se stanje v svetu, kar se tiče širjenja koronavirusa, zaenkrat še ne umirja, a slika v Evropi je precej bolj ugodna in trend upadanja je očiten. Epidemiološka krivulja v Sloveniji je še naprej odlična, pomembno je tudi, da je v sosednjih državah prav tako zelo dobra, vključno z Italijo.

Tudi Flavia Riccardo z italijanskega inštituta je bila glede situacije optimistična in iz njenih besed je bilo razbrati, da odpravljanju omejitev ob prehajanju meje s Slovenijo ne nasprotuje. Kot je dejala, lahko v imenu inštituta "z velikim veseljem" zagotovi, da so podatki "pomirjujoči in se stalno izboljšujejo, kar bomo sporočili tudi našim politikom".

Pojasnila je, da imajo v Italiji trenutno le še nekaj lokalnih žarišč novega koronavirusa, ki pa so pod nadzorom in nimajo podatkov o nenadzorovanem prenosu virusa. Zdravstveni sistem ni preobremenjen in ga krepijo. Še vedno izvajajo stroge ukrepe fizičnega distanciranja in ozaveščanja ljudi, saj je epidemija še vedno prisotna, je dejala.

Prehajanje državne meje brez omejitev je zaenkrat omogočeno na meji Slovenije s Hrvaško in Madžarsko, medtem ko na mejah z Avstrijo in Italijo še naprej veljajo ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja covida-19.

Odločitev za odprtje meje z določeno državo je v rokah vlade, ki pri tem upošteva oceno epidemiološke situacije za to državo, ki jo pripravi NIJZ.



Italija naj bi v sredo, ko bo odpravila omejitev gibanja med deželami, odprla tudi mejo za državljane članic EU. V soboto medtem na obisk v Ljubljano prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

"Ko bo NIJZ ugotovil, da je situacija v Italiji dovolj dobra, jo bo dal na seznam držav, kjer je epidemiološka situacija dovolj ugodna, da se lahko dogovorimo za prost prehod. Dokler tega ni, politične odločitve ne bo. Do takrat policisti na meji ne bodo dobili informacije in navodil, da morajo ukrepati drugače," je pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kot je še poudaril, bo italijanska vlada tista, ki bo odločila, ali bo odpravljena 14-dnevna karantena za italijanske državljane, ki se vrnejo iz Slovenije.

Glede morebitnega dogovora z Avstrijo za odprtje meje je Kacin dejal le, da "bomo spremljali, kaj se dogaja med Avstrijo in Italijo in o tem bo obveščena slovenska javnost". "Kdaj se bo Avstrija odločila za blažitev ukrepov, kar se tiče prehodov meje, bomo videli."

Fafangel je glede severne sosede danes ponovil, da je stanje tam trenutno dobro in ga lahko primerjamo z epidemiološkim stanjem v Sloveniji.

Je pa vsem, ki potujejo v tujino, položil na srce, da morajo biti predvsem dobro informirani o stanju in tveganjih v ciljni državi in ozaveščeni o samozaščitnih ukrepih.