kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Obstaja velika nevarnost, da Slovenija postane migrantski žep

Deli na:
Obstaja velika nevarnost, da Slovenija postane migrantski žep

Aleš Žužek, novinar - Foto: Primož Lavre

Salvinijeve grožnje o strožjem nadzoru italijansko-slovenske meje bi morale biti resno opozorilo slovenskim zagovornikom odprtih mej, da je vrag vzel šalo.

Se še spomnite, kako so zagovorniki odprtih mej in slogana »refugees welcome« pred leti grajali tako imenovano trdnjavo Evropo, ki da je neprodušno zaprta za begunce? Evropa glede nezakonitih migrantov ni bila nikoli neprodušna trdnjava, pa še tisti zidovi, ki so bili, so padli avgusta 2015, ko je Makedonija pod pritiskom Zahoda in zahodnih zagovornikov odprtih mej spustila na svoje ozemlje množice migrantov.

Ti so nato začeli, še zlasti po tem, ko je nemška kanclerka Angela Merkel s svojo nespametno politiko še prilila olja na ogenj, po tako imenovani balkanski poti množično dirjati proti obljubljeni Nemčiji in drugim zahodnim državam. Kmalu smo namesto trdnjave Evrope dobili kup majhnih nacionalnih trdnjav (najbolj očiten primer je trdnjava Madžarska, ki je postavila trdno ograjo na svoji južni meji) in padec schengenskega režima. Nauk zgodbe iz poznega poletja in jeseni 2015 je več kot očiten: ali bo Evropa trdnjava za nezakonite migrante ali pa bodo znotraj Evrope nastajale male nacionalne trdnjave.

Slovenija bo morala strožje varovati slovensko-hrvaško mejo. Še zlasti zato, ker je več kot očitno, da je predvsem hrvaško-bosanska meja, ki je tudi zunanja meja EU, luknjičava kot švicarski sir, zaradi česar nezakoniti migranti bolj kot ne z lahkoto pridejo na Hrvaško, od tod pa v Slovenijo.

V nacionalno trdnjavo se vse bolj spreminja tudi naša zahodna soseda Italija. S prihodom trdorokega notranjega ministra Mattea Salvinija je apeninska država najprej začela ovirati prihode nezakonitih migrantov iz Severne Afrike po Sredozemskem morju, zdaj pa se vse bolj ozira tudi proti svojo vzhodni kopenski meji. Dejstvo je, da število nezakonitih migrantov, ki skušajo z Balkana skozi Slovenijo priti v Italijo, zadnje mesece narašča.

Zaradi tega nimamo pravice Italiji oporekati, da varuje svoje meje in preprečuje nezakonite migracije. Hkrati pa je več kot očitno, da je Salvini Sloveniji postavil ultimat: ali mešane italijansko-slovenske patrulje ali pa zaščitne ovire na italijansko-slovenski meji. V obeh primerih je velika nevarnost, da Slovenija postane tako imenovani migrantski žep. Salvinijeve grožnje o strožjem nadzoru italijansko-slovenske meje bi zato morale biti resno opozorilo slovenskim zagovornikom odprtih mej, da je vrag vzel šalo.

Slovenija bo morala strožje varovati slovensko-hrvaško mejo. Še zlasti zato, ker je več kot očitno, da je predvsem hrvaško-bosanska meja, ki je tudi zunanja meja EU, luknjičava kot švicarski sir, zaradi česar nezakoniti migranti bolj kot ne z lahkoto pridejo na Hrvaško, od tod pa v Slovenijo. Pri vzpostaviti trdnjave Slovenije je torej ključna Hrvaška in njena politika do nezakonitih migracij. Vsekakor je dejstvo, da Hrvaška (tej trenutno vlada desni HDZ, ki ima številne simpatizerje tudi v delu slovenske desnice) z dopuščanjem nezakonitih migracij škodi slovenskim interesom.

Foto: PU Novo mesto - Fotografija je simbolična.