jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 1. junija

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

sabina-mlakar Njena.si

Sabina Mlakar: 'Našla sem ljubezen svojega ...

Slovenija

Padec SD, velika prednost SDS

Deli na:

Redna mesečna anketa Dela o strankah, vladi in parlamentu je tokrat pokazala precejšnjo spremembo v razpoloženju slovenske javnosti do političnih strank. Daleč največ sodelujočih v anketi bi glasovalo za SDS - 21,3 odstotka. Na drugem mestu je SD s 13 odstotki podpore. Prejšnji mesec sta bili stranki še izenačeni, piše današnje Delo.

Redna mesečna anketa Dela o strankah, vladi in parlamentu je tokrat pokazala precejšnjo spremembo v razpoloženju slovenske javnosti do političnih strank. Daleč največ sodelujočih v anketi bi glasovalo za SDS - 21,3 odstotka. Na drugem mestu je SD s 13 odstotki podpore. Prejšnji mesec sta bili stranki še izenačeni, piše današnje Delo.

Tretja je SNS, ki bi ji glas dalo sedem odstotkov vprašanih. Sledita LDS s 6,2 odstotka in DeSUS s 5,9 odstotka glasov. Na šestem mestu je zunajparlamentarna NSi, ki ji je dalo svoj glas 4,2 odstotka anketiranih, malenkost več kot parlamentarni stranki Zares - 4,1 odstotka. Zadnja pa je SLS z 2,2 odstotka glasov. Za nobeno od teh, ampak za katero drugo stranko se je opredelilo 4,1 odstotka vprašanih, 17,1 odstotka jih ni vedelo, kako odgovoriti na to vprašanje, 15 odstotkov pa jih je odgovorilo, da se ne bi udeležili volitev.

Na vprašanje, kako ocenjujejo delo vlade v zadnjem mesecu, je kar dve tretjini anketiranih dalo slabo oceno: zelo negativno 24,6 odstotka in negativno 43,4 odstotka, skupaj 68 odstotkov. Zadovoljstvo z delom vlade jih je izreklo skupaj 20,8 odstotka: oceno pozitivno 19,1 odstotka in zelo pozitivno 1,7 odstotka.

Seštevek oštevilčenih ocen od 1 - zelo negativno do 5 - zelo pozitivno je tokrat dal srednjo oceno 2,29. To je najslabša ocena za delo vlade doslej. Prejšnji mesec je znašala 2,35, pred tremi meseci 2,75 in pred letom dni 3,07.

Ocena za delo parlamenta je najnižjo točko - 2,35 - dosegla prejšnji mesec. Tokrat je srednja ocena nekoliko višja: 2,39. Pri tem je tudi parlamentu velika večina dala negativno oceno, skupaj 66,9 odstotka. Pozitivnih je manj kot četrtina ocen, skupaj 22,1 odstotka.

Parlament je torej za svoje delo v zadnjem mesecu dobil boljšo oceno kot vlada, kar je v Delovih anketah redko. To kaže, da je nezadovoljstvo javnega mnenja v teh dneh usmerjeno predvsem na vlado, piše Delo.

Na Barometru priljubljenosti je predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je bila še januarja na drugem mestu, zdrsnila na predzadnje mesto in zato izpade. Predsednik republike Danilo Türk se je vrnil na vrh lestvice, kjer je bil prejšnji mesec tokrat drugouvrščeni minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Na četrto mesto se je povzpel predsednik DeSUS Karl Erjavec, premier in predsednik SD Borut Pahor pa je padel na šesto mesto.

Predsednik SDS Janez Janša se je povzpel za pet mest in je osmi, predsednik SLS Radovan Žerjav pa za sedem mest in je deseti. Poleg Kresalove lestvico zapušča tudi predsednica zunajparlamentarne NSi Ljudmila Novak, prihodnji mesec pa bosta nanjo po izboru anketirancev Dela uvrščena predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič in minister za zdravje Dorjan Marušič.

Telefonsko anketiranje je od 13. do 15. aprila za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 641 odraslih državljanov opravil Delo Stik, oddelek za tržne raziskave.

loading...
Loading...