Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mladina: Jankovićeva lista bi prišla v parlament, s Hanžkovo TRS bi kanibalizirala levico

Deli na:
Mladina: Jankovićeva lista bi prišla v parlament, s Hanžkovo TRS bi kanibalizirala levico

Foto: Primož Lavre

Da bo stranka SDS Janeza Janše na predčasnih volitvah 4. decembra zbrala največ glasov, kaže anketa, ki jo je za Mladino opravila agencija Ninamedia. Verjetno jo bo volilo 27,4 odstotka volivcev. Lista Zorana Jankovića bi, če se bo podala na volitve, po anketi dobila 9,8 odstotka, stranka TRS Matjaža Hanžka pa 8,9 odstotka glasov.

Omenjeni odstotki so sicer seštevek tako tistih, ki že vedo, katero stranko bodo volili, kot tistih, ki še ne vedo, kako bodo volili, a so odgovarjali tudi na vprašanje, katera stranka jim je najbližje.

Na tretje mesto za SDS in Listo Zorana Jankovića bi se po tako seštetih glasovih uvrstila SD Boruta Pahorja z 9,5 odstotka glasov. Sledila bi ji SLS Radovana Žerjava z devetimi odstotki glasovi, tej pa, kot že rečeno, Stranka za trajnostni razvoj (TRS). Med ostalimi strankami bi se v parlament uvrstil le še DeSUS z 8,6 odstotka, medtem ko SNS (3,7 odstotka), LDS (2,5 odstotka), NSi (2,1 odstotka) in Zares (1,7 odstotka) to ne bi uspelo. Okoli 17 odstotkov vprašanih še ne ve, koga bodo volili.
 
Predčasnih državnozborskih volitev 4. decembra se bo zagotovo udeležilo 53,4 odstotka vprašanih, verjetno pa še dodatnih 18,8 odstotka. Medtem jih na volitve zagotovo ne bo prišlo 13 odstotkov, z "verjetno ne" pa jih je odgovorilo 9,9 odstotka.
 
Seštevki rezultatov strank dopuščajo možnost, da nove vlade ne bo vodil Janez Janša. Janković, Hanžek, Pahor in Erjavec imajo namreč skupaj 33,6 odstotka glasov, Janša in Žerjav pa 34,4 odstotka. Zoran Janković glede na izide ankete zelo verjetno ne bo premagal Janeza Janše, še vedno pa tako ostaja verjetnost, da postane mandatar, ugotavlja Mladina.
 
Anketo je za časnik Mladina 3. in 4. oktobra opravila agencija Ninamedia, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev. Pri tem v tedniku pojasnjujejo, da ni šlo za klasično obliko merjenja priljubljenosti političnih strank, ampak so anketarji ljudem uvodoma naštevali stranke in liste ter jih spraševali po morebitni verjetnosti in odločitvi, da bi jih volili.