900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Oporečnik« Kocijančič v partijskem stanovanju

Deli na:

Janez Kocijančič živi v vili v Rožni dolini, pred tem pa mu je komunistična vlada omogočila odkup 110 m² velikega stanovanja za Bežigradom. Kocijančič pravi, da je imel v komunističnem režimu zaradi nasprotovanja trdi partijski liniji težave, a stanovanje je vseeno dobil.

Janez Kocijančič živi v vili v Rožni dolini, pred tem pa mu je komunistična vlada omogočila odkup 110 m² velikega stanovanja za Bežigradom. Kocijančič pravi, da je imel v komunističnem režimu zaradi nasprotovanja trdi partijski liniji težave, a stanovanje je vseeno dobil.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič se javno predstavlja kot človek, ki je v prejšnjem režimu »imel nemalo preglavic z vladajočo politiko«, »kot član Kavčičeve vlade več kot eno desetletje povsem izločen iz političnega življenja«. Vsekakor se mu ni zgodilo kaj hudega. Leta 1982 je prevzel krmilo slovenske letalske družbe Adria Airways, istega leta je bil tudi izvoljen za delegata Skupščine SRS, mandat pa je dobil tudi štiri leta pozneje. V tem času je bil tudi predsednik Smučarske zveze Jugoslavije in član Olimpijskega komiteja Jugoslavije.
 
Čeprav je bil leta 1972 »izločen iz političnega življenja«, je očitno lahko obdržal štirisobno stanovanje na Topniški 43 v Ljubljani. Leta 1986 mu je izvršni svet Skupščine Republike Slovenije (takratna vlada), ki ga je vodil Dušan Šinigoj, celo omogočil odkup tega 110 kvadratnih metrov velikega stanovanja, v katerem so kuhinja, dnevna soba, dve spalnici, kabinet, utiliti, toaletni prostori, predsoba in balkon; k stanovanju pa sodi še klet in souporaba skupnih prostorov.


Zanj je 27. junija 1986 plačal 15.521.500 dinarjev, kar je bilo 88 tisoč nemških mark po takratnem uradnem tečaju. V imenu izvršnega sveta je prodajno pogodbo podpisal generalni sekretar Aleš Čerin, poznejši dolgoletni sodelavec Zorana Jankovića in sedanji ljubljanski podžupan. Danes je Kocijančič lastnik stanovanjske hiše v Rožni dolini v Ljubljani na naslovu Podrožniška pot 1, njena tlorisna izmera je 120 kvadratnih metrov, okoli nje pa je še pet arov travnika.

»Večni« predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije nam ni hotel zaupati, kako je pridobil stanovanjsko pravico v omenjenem stanovanju in zakaj ga je sploh odkupil. Prav tako nam ni odgovoril, za kolikšno ceno ga je prodal oziroma ali ga je zamenjal za hišo in kdaj se je preselil vanjo. Tudi podatkov o njegovih morebitnih drugih nepremičninah nam ni bil pripravljen zaupati. »Stanovanja, v katerih sem stanoval in stanujem, sem dobil oziroma kupil na zakonit način in ne vidim nobenega razloga, da bi to Vam ali reviji Reporter pojasnjeval,« je bil oster dr. Janez Kocijančič.