stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odpuščanja v NLB so se začela, za začetek ob delo 80 ljudi

Deli na:
Odpuščanja v NLB so se začela, za začetek ob delo 80 ljudi

Foto: Bobo

Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) je v torek na podlagi sprejetih kriterijev in meril ter zakonskih podlag sprejela program presežnih delavcev, ki je osnova za naslednje korake v procesu zmanjševanja števila zaposlenih. 80 presežnim delavcem so včeraj že vročili obvestila o nameravani odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Odpovedi zaposlenim bodo skladno z veljavno zakonodajo in kolektivnima pogodbama - ena se nanaša na NLB, druga pa na bančno dejavnost - vročili po preteku najmanj sedmih delovnih dni od prejema namere, so sporočili iz največje slovenske banke.

Vodstvo NLB je v postopke že pred začetkom reorganizacije vključilo tudi oba sindikata v banki in ju redno seznanjalo s potekom aktivnosti, povezanih z zmanjševanjem števila zaposlenih. Zaposlene, ki so jim vročili namero o odpovedi, bodo povabili, da se vključijo v socialni program, ki ga banka izvaja v okviru programa presežnih delavcev.

NLB z večstopenjskim srednjeročnim procesom reorganizacije prilagaja svojo strukturo in obseg zaposlenosti gospodarskim razmeram na slovenskem bančnem trgu in projekcijam tržnih razmer v prihodnjih letih. Ugotovljena trajno presežna delovna mesta so posledica poenostavljanja poslovnih procesov, zmanjšanja števila vodstvenih ravni in reorganizacij posameznih področij, ki uvajajo nove tehnološke pristope in organizacijske rešitve, pojasnjujejo v banki.

Letos bo največja slovenska banka znižala število zaposlenih za 228 na vseh ravneh, tudi vodstveni. Od tega okoli dve tretjini predstavljata t.i. mehke odhode (upokojitve, naravna fluktuacija ...), 80 zaposlenih pa je vključenih v program presežnih delavcev.

Banka bo z aktivnostmi nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Njihov cilj je, da bo imela NLB do začetka leta 2015 predvidoma okoli 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012.

Zmanjševanje zaposlenosti je tesno povezano s celovito preobrazbo banke, ki obsega tudi kadrovsko področje, zato je kadrovska politika v banki že dlje časa usklajena s temi omejitvami, so zagotovili v banki.

V Sindikatu NLB pa so že izrazili protest, ker do včeraj niso prejeli še nobene informacije s strani uprave o nameravanih odpovedih pogodb o zaposlitvi in ker niso dobili vsebine programa presežnih delavcev, ki ga je potrdila uprava.

Poudarili so še, da zaposleni NLB "težijo k dolgoročnemu razvoju bančništva kot servisa potreb in idej družbe in ne politike ali posameznikov". "Prav zato smo bili prvi, ki smo pričakovali pojasnila, kako je nastala milijardna luknja v bankah in kdo bo prevzel odgovornost za posle, ki so bančni sistem pahnili tako globoko," so zapisali in zavrnili trditve, da je problem v prevelikem številu zaposlenih. Opozorili so še, da je imela NLB samo v letu 2012 skupaj 20 različnih članov nadzornega sveta.

V sindikatu še dodajajo, da se je število zaposlenih v banki od leta 2010 do leta 2012 že "tiho" zmanjšalo za 10,5 odstotka, medtem ko je banka "samo v letošnjem letu na novo zaposlila 100 zaposlenih na dobro plačnih mestih".

"Tudi če bi število zaposlenih ostalo nespremenjeno s celotno maso plač - 118 milijonov evrov letno - in ob nič prihodka, niti v 20 letih ne bi prišli tako globoko v dolgove, kot smo z nekaj vprašljivimi odločitvami uprav, ki jih mora danes odplačevati celotna država," so še poudarili v Sindikatu NLB.