poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanja Starič o prihodu Janševega propagandista Luka Svetina v Odmeve: Podcenjevanje dela urednikov in voditeljev

Deli na:
Tanja Starič o prihodu Janševega propagandista Luka Svetina v Odmeve: Podcenjevanje dela urednikov in voditeljev

Novi voditelj Odmevov Luka Svetina se je »izkazal« z vodenjem oddaj na Janševi strankarski televiziji Nova24TV. - Foto: RTVS/Adrijan Pregelj

Svetina je znan kot nekdanji novinar in voditelj na SDS-ovi strankarski televiziji Nova24TV. Tam seveda ne gre za novinarstvo, pač pa za strankarsko propagando. Do spremembe v Odmevih na TV Slovenija prihaja neposredno za tem, ko je vodstvo TVS prevzel SDS-ov Uroš Urbanija. Za odziv smo prosili sedanje voditelje te paradne oddaje TVS.

Kmalu po tem, ko je bil na čelo TV Slovenija imenovan Uroš Urbanija, nekdanji direktor UKOM-a v času Janševe vlade, se že obeta novinarska sprememba, ki dodatno buri duhove na RTV Slovenija in v širši javnosti. Med voditelje Odmevov, paradne oddaje TV Slovenija, se bo že kmalu uvrstil tudi novinar Luka Svetina, znan po tem, da je vodil oddaje na Janševi strankarski televiziji Nova24TV. Tisto seveda ni bilo novinarstvo, pač pa politična propaganda v prid SDS, na RTV Slovenija pa že po zakonu veljajo standardi nepristranskosti. Res je sicer, da se ti večkrat kršijo tako v prid leve kot desne politične opcije.

Foto: Primož Lavre - Tanja Starič

Čeprav so voditelji Odmevov praviloma novinarji z dolgoletno kilometrino (takšni so vsi sedanji voditelji – Tanja Starič, Rosvita Pesek in Igor E. Bergant), pa to ne velja za Svetino. Ne le to, slednji na RTV sploh ne bo zaposlen, pač pa bo delal kot s. p. honorarno, hkrati bo honorarno delal na mediju Domovina, kjer vodi oddajo Vroča tema. V njej obravnavajo podobne teme kot Odmevi, torej bo šlo za konflikt interesov pri novem voditelju. Slednji naj bi oddajo začel voditi po prvem septembru.

Za komentar takšne spremembe v Odmevih smo prosili voditeljico Tanjo Starič. Kot pravi, je odločitev sprejelo vodstvo hiše, ustvarjalci Odmevov so bili o njej samo obveščeni. Novega voditelja ne pozna, tudi ni spremljala njegovega dosedanjega dela. Načeloma je osvežitev ekipe dobrodošla, kar nekaj časa so se pogovarjali o tem, da bi v voditeljsko ekipo vključili še četrtega voditelja.  Razumljivo je tudi, da novinar izkoristi priložnost, če mu jo ponudijo, pojasni Staričeva. Ne govori torej konkretno o novem sodelavcu, ampak o odločitvi vodstva.

Koncept oddaje Odmevi je enak že od njenega nastanka: to je dnevno informativna oddaja z dodano vrednostjo. O dnevnih dogodkih torej ne samo poročajo, ampak jih skušajo umestiti v širši kontekst, jih analizirati, podrobneje pojasniti, soočiti različna menja. Ključna je verodostojnost oddaje in ekipe, ki jo ustvarja. Uredniki in voditelji smo se v teh letih večkrat zamenjali, a temelji so ostali enaki, poudarja Staričeva. Zato je bila oddaja večkrat nagrajena in zato večina dnevno informativnih oddaj slovenskih televizij, ki so nastale v zadnjih desetletjih, gradi prav na elementih, ki so jih v naš medijski prostor uvedli prav Odmevi.

Foto: Šimen Zupančič - Igor E. Bergant

Uredniki in voditelji Odmevov so izkušeni novinarji, z dolgo »kilometrino« v dnevno informativnem programu. »To ne pomeni nujno, da so starejši, pomeni pa, da hišo in kolege, način dela, načela, v skladu s katerimi delamo novinarji na nacionalni TV in vsaj določena vsebinska področja zelo dobro poznajo. Odločitev vodstva teh izhodišč ne upošteva, kar pomeni, da se koncept oddaje spreminja v temeljih. Kaže pa tudi podcenjevanje dela urednikov in voditeljev Odmevov, ki je v resnici zelo težko in odgovorno.« Spomnila je na Odmeve plus po začetku napada na Ukrajino in ob požarih na Krasu, ko je bilo treba dvakrat daljšo oddajo od običajne, s številnimi gosti in prispevki, narediti v nekaj urah. »Brez izkušenj, znanja in dobrega sodelovanja vseh ustvarjalcev, nam to zagotovo ne bi uspelo.«

Še pred nekaj leti bi bila odločitev, da Odmeve honorarno vodi novinar, ki je angažiran v drugi medijski hiši, popolnoma nezaslišana, opozarja Staričeva. To kaže, kako in v katero smer se je že in se bo še spremenila nacionalna TV. Ključno za prihodnost oddaje Odmevi pa bo seveda, kot pravi, kako bo spremembo sprejela javnost, gledalci.

Za mnenje smo vprašali tudi druga dva voditelja: Igorja E. Berganta in Rosvito Pesek. Slednja zadeve ni komentirala. Bergant pa je zapisal: »Sloviti francoski nogometaš Manchester Uniteda Eric Cantona je pred 27-imi leti izrekel znameniti stavek: 'Galebi ribiški ladji sledijo zato, ker mislijo, da bodo z nje v morje metali ribe.' Tega stavka se v teh časih večkrat spomnim.«

Foto: Primož Lavre - Rosvita Pesek

Za kaj je šlo pri tem znamenitem stavku od Erica Cantonaja? »Uvod« vanj je bil, ko je Cantona na tekmi svojega Manchester Uniteda v prvi angleški ligi s kung fu udarcem napadel navijača - huligana od nasprotnega kluba, saj ga je ta žalil. Zgodil se je sodni proces, na koncu je bil nogometaš obsojen na družbeno koristno delo. Na novinarski konferenci za tem je francoski igralec, ko so novinarji od njega želeli izjavo, izrekel znameniti stavek o ribiški ladji. Interpretacija njegove izjave pa je bila: Cantona je ribiška ladja, novinarji pa so bili galebi, ki so želeli od njega dobiti kakšno sporno izjavo (ribo), da bi jo potem uporabili za svoje članke.

Očitno je to tudi največ, kar je v »obrambo novinarskih standardov« na TVS uspel ob tako hudem posegu v Odmeve zapisati voditelj te oddaje Bergant.