pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrivnosti Janševega medijskega oligarha Borisa Tomašiča: prepir z Urbanijo in hrupno ravsanje v pisarni

Deli na:
Skrivnosti Janševega medijskega oligarha Borisa Tomašiča: prepir z Urbanijo in hrupno ravsanje v pisarni

Boris Tomašič, trojni direktor in neuradni novi največji lastnik Nova24TV. - Foto: YouTube

Boris Tomašič ni zgolj voditelj najbolj gledane oddaje na strankarski televiziji s precej nizko in neznano gledanostjo, saj si jo ne upajo javno izmeriti, ampak je trojni direktor tega medijskega imperija: je programski direktor Nova24TV, direktor Nove hiše, ki izdaja spletni portal nova24tv.si, in direktor družbe Nova obzorja, ki je izdajatelj strankarskega tednika SDS Demokracija.

Še več, po pisanju portala Necenzurirano z informacijami, preverjenimi na ministrstvu za kulturo, je Tomašič pred kratkim postal lastnik več kot 45-odstotnega deleža televizijske hiše Nova24TV, ki so mu ga prodali trije dosedanji madžarski solastniki, Peter Schatz, Agnes Adamik in Adam Gabor Nemeth.

Gre za poslovneže iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je dolga leta veljal za zaveznika prvaka SDS Janeza Janše, po ruski agresiji na Ukrajino pa so se odnosi med njima skrhali, saj Orban podpira Putina, Janša pa Zelenskega, zato so se Madžari odločili izstopiti iz medijske hobotnice SDS. Vanjo so vstopili leta 2017 s skoraj milijonom evrov.

Dodatnih 630 tisoč evrov so plačali še za 65-odstotni delež Novih obzorij, ki jih je pred kratkim kupila Nova24TV, saj je tudi iz njenega lastništva izstopil madžarski solastnik Peter Schatz; stranka SDS ima 30-odstotni delež, štirje odstotki pa so v lasti njihovega poslanca Dejana Kaloha.

Še vedno pa Madžari ostajajo z družbo Hespereia (Agnes Adamik) večinski lastniki Nove hiše, v katero so vložili 200.000 evrov, kar pomeni približno 73-odstotni delež. Ta znesek je bil pozneje porabljen kot del kupnine za prostore novega medijskega centra v Zupančičevi jami v Ljubljani, kjer zdaj deluje Nova24TV.



Tomašič je sicer informacije o odkupu madžarskega deleža Nova24TV zanikal. »Informacije, ki jih imate, niso točne. Nezaključenih poslov pa ne komentiram. Podrobnosti posla so poslovna tajnost,« je odgovoril STA. Po drugi strani pa je v odgovoru na vprašanje, kaj sprememba v lastniški strukturi pomeni za finančno stabilnost podjetja, zapisal: »Podjetje bo še naprej poslovalo normalno in brez težav. Gledanost se bo še povečala.«

Seveda se poraja vprašanje, od kod Tomašiču sploh denar za nakup tega deleža. Po vsej verjetnosti je zgolj slamnati lastnik te televizijske hiše, saj velja za dolgoletnega Janševega vojščaka. Bil je direktor občinske uprave v Tržiču, ko je bil župan takratni poslanec SDS Pavel Rupar, v času Bajukove vlade je bil direktor urada za mladino, nato sekretar poslanske skupine SDS, direktor Slovenijalesa Trgovine, od koder so ga odslovili, v času druge Janševe vlade je bil namestnik direktorice JGZ Brdo Iris Kociper, nato direktor Radia Gorenc, ki ga obvladuje Andrej Grims, brat poslanca SDS Branka Grimsa.

Od vsega začetka je tudi na najvišjih položajih njihove strankarske televizijske hiše, kjer je na začetku vodil oddajo Hobotnica. Tam se je najprej sprl z Urošem Urbanijo, prvim odgovornim urednikom televizije in portala, poznejšim direktorjem Ukoma, ki so ga prejšnji teden programski svetniki potrdili za direktorja TV Slovenija. Nato pa se je razšel še s svojo partnerko Piko Sofijo Simić, dotakratno voditeljico na Nova24TV, s katero naj bi med ravsanjem skoraj prebila steno, in se je Miro Petek, ki je sedel v sosednji pisarni, zbal, da bo padlo še po njem.

Tomašič je otroštvo preživel v Brestanici, nato pa je dolga leta živel v Škofji Loki, kjer se je ločil od svoje družine. Njegova hčerka Zala piše kolumne za Demokracijo in portal Nova24TV, pred kratkim pa je prevzela strankin podmladek v medobčinskem odboru Škofja Loka - Železniki.