državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obletnica Demosove vlade

Deli na:

Kidrič je bil moj predhodnik, jaz pa nisem njegov naslednik, je na slavnostni seji Demosove vlade dejal njen predsednik Lojze Peterle. Nekdanji obrambni minister in predsednik SDS Janez Janša pa je opozoril, da je ob razklanosti javnosti glede arbitražnega sporazuma v vrednostnem središču ogrožena vrednota enotnosti, ki jo je vzpostavil Demos.

Kidrič je bil moj predhodnik, jaz pa nisem njegov naslednik, je na slavnostni seji Demosove vlade dejal njen predsednik Lojze Peterle. Nekdanji obrambni minister in predsednik SDS Janez Janša pa je opozoril, da je ob razklanosti javnosti glede arbitražnega sporazuma v vrednostnem središču ogrožena vrednota enotnosti, ki jo je vzpostavil Demos.

Člani prve demokratično izvoljene slovenske vlade so se ob 20. obletnici njene izvolitve danes sestali na slavnostni seji v prostorih občine v Ivančni Gorici.

Peterle je ob tej priložnosti prebral skupno izjavo prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Med drugim je izpostavil, da je Demos "hotel postaviti v sredino človeka s polnim spoštovanjem njegovega dostojanstva, izvesti demokratične reforme, uveljaviti vladavino prava, prispevati k spravi in pomagati slovenskemu gospodarstvu k novi rasti". Osamosvojitev in prelom z nedemokratičnim režimom je po njegovih besedah Sloveniji omogočila umestitev na politični zemljevid sveta.

Peterle je poudaril, da prva demokratična vlada odklanja razlage in dejanja, ki skušajo pripisovati neresnično vlogo pri demokratizaciji in osamosvajanju nosilcem nedemokratičnega režima. Slovenija je dosegla suvereno državnost, mednarodno uveljavitev in nov gospodarski razvoj, ker se je odločila za prelom s starim redom, je dejal.

Član predsedstva Demosove vlade Ivan Oman se je ob tej priložnosti najprej zahvalil Peterletu, da je sploh sprejel vlogo predsednika tedanje vlade. Zahvalil se je tudi vsem, ki so sprejeli vabilo v Demosovo vlado, saj je bil to "čas, ko se ljudje še niso potegovali za ministrske položaje".

Nekdanji pravosodni minister Rajko Pirnat pa je na današnji seji opozoril na razklanost slovenske javnosti in politike pri bistvenih vprašanjih. V tem kontekstu je omenil razklanost javnosti glede arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško.

Pritrdil mu je Janša. Kot je dejal, je Slovenija prvič v situaciji, ki se ljudi poziva na referendum o izjemno pomembni stvari, politika pa ni enotna. Pred vstopom v EU in Nato je bila politika enotna, danes pa je vrednota enotnosti, ki jo je vzpostavil Demos, "v vrednostnem središču ogrožena".

O Demosovi vladi pa je Janša povedal, da ne le, da je bila najbolj uspešna doslej, brez nje tudi nobene naslednje ne bi bilo. Ob tem se je dotaknil tudi zapletov okoli obeležitve 20. obletnice demokratičnih sprememb, saj se je na državni ravni o slovesnosti začelo razmišljati šele, ko se je izvedelo, da se pripravlja današnja proslava. Državna slovesnost je sicer predvidena za 24. maj.

Na današnji slavnostni seji so spregovorili tudi nekateri drugi ministri Demosove vlade. Praznovanje ob 20. obletnici demokratičnih sprememb se bo nadaljevalo na slovesnosti v osnovni šoli v Stični in ne na Pristavi nad Stično, kot je bilo sprva predvideno. Na Pristavi se je sicer pred 20 leti zgodila odločitev o Manevrski strukturi narodne zaščite, vendar pa je kraj proslave zaradi vremenskih razmer prestavljen.