nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nove koalicijske računice, Türk sprejel Viranta

Deli na:
Nove koalicijske računice, Türk sprejel Viranta

Foto: Arhiv Reporterja

Predsednik republike Danilo Türk je danes sprejel predsednika državnega zbora Gregorja Viranta. Pogovarjala sta se o nadaljnjih postopkih, ki so potrebni za oblikovanje vlade, so sporočili iz urada predsednika republike.

Več o vsebini pogovora v uradu predsednika republike niso želeli povedati. So pa potrdili, da so v stiku s parlamentarnimi strankami in se dogovarjajo o ustreznem terminu novega kroga posvetovanja o kandidatu za mandatarja.

Potem ko kandidat za mandatarja Zoran Janković v sredo v DZ ni dobil zadostne podpore, se danes že nadaljujejo pogovori, kako naprej. Predsednik republike ima 14 dni časa, da po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.
 
Medtem se nadaljujejo usklajevanja med desnosredinskimi strankami, v SDS, Listi Virant, SLS in NSi pa so se dogovorili, da bodo predlog koalicijske pogodbe še danes poslali tudi DeSUS in SD.
 
SD: Čakamo predlog desnosredinskih strank
 
Vodstvo SD je danes sklenilo, da stranka ne bo predlagala kandidata za mandatarja, o podpori kateremu drugemu kandidatu pa se po besedah podpredsednika Patricka Vlačiča nimajo kaj odločati, ker uradnega predloga še ni. SD osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank še ni prejela, zato tudi o morebitnih pogajanjih z njimi ne morejo govoriti.
 
Ko bodo v SD prejeli osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, ga bodo tudi komentirali, dotlej pa o morebitnem pristopu h koalicijskim pogajanjem z desnosredinskimi strankami ne bodo govorili, je Vlačič novinarjem pojasnil po srečanju vodstva SD. Ta "papir" bi po njegovih besedah radi dobili in takrat bodo nanj tudi odgovorili.
 
SDS namreč potem, ko DZ v sredo ni potrdil kandidata za mandatarja Zorana Jankovića, nadaljuje pogovore z Listo Virant, SLS in NSi, s katerimi so tudi še parafirali koalicijsko pogodbo. Ob tem so napovedali, da bodo h koalicijskim pogajanjem povabili tudi SD in DeSUS.
 
SD je na današnjem sestanku sicer podprla ukrepe vlade, s katerimi skuša slednja po Vlačičevih besedah zmanjšati škodo, ki nastaja, ker projekti stojijo.
 
Vodstvo SD se je sicer sestalo na vladi.