mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Nezaupnica Pahorju je tudi nezaupnica Türku

Deli na:
SDS: Nezaupnica Pahorju je tudi nezaupnica Türku

Foto: Arhiv Reporterja

Predsednik Türk je levo koalicijo brezrezervno podpiral v volilni kampanji, predlagal nesposobnega kandidata za predsednika vlade in nato podaljševal delo vlade, zato je nezaupnica Pahorju tudi nezaupnica zanj, so v SDS zavrnili pogajanja s predsednikom države o ukrepih po padcu Pahorjeve vlade.

Predsednik republike Danilo Türk je pred dokončno odločitvijo o rešitvi političnega položaja po padcu vlade Boruta Pahorja začel posvetovanja s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin. Pravkar je na pogovoru v predsedniški palači vodja poslancev SD Dušan Kumer, medtem ko se vrh SDS sestanka ni udeležil.

Predsednik republike Danilo Türk bi moral današnji posvet s parlamentarnimi strankami začeti s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo in vodjem poslancev SDS Jožetom Tankom. A stranka se posveta pri Türku iz enakih razlogov kot v preteklosti ni udeležila. Tanko je v dopisu predsedniku sporočil, "da kakršno koli zavlačevanje z razpisom predčasnih volitev ni primerno".

"Večina poslanskih skupin v DZ, ki predstavljajo več kot ustavno večino, se je že javno opredelila zanje. Vsak dan, ko Slovenija ostaja z ideološko večino v državnem zboru, ki je leta 2008 izvolila nesposobno vlado, prinese nov padec blaginje, zaskrbljujoče povečanje zadolževanja in zaostajanje za evropskim povprečjem," je zapisal Tanko.

Nezaupnica, ki je bila 20. septembra izglasovana vladi Boruta Pahorja, je po mnenju SDS tudi nezaupnica Türku, "ki ste ideološko koalicijo brezrezervno podpirali v volilni kampanji, nato nesposobnega kandidata predlagali za predsednika vlade ter kasneje z uporabo očitnih dvojnih meril ocenjevali in podaljševali njeno slabo delo". V SDS pričakujejo, da bo predsednik države za to prevzel svoj delež politične odgovornosti.

Türk tako posvet začenja z vodjem poslanske skupine SD, medtem ko se je predsednik SD in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, opravičil. Pahor se je namreč s Türkom sestal že v petek.



Kumer je pred srečanjem s predsednikom v izjavi novinarjem ponovil, da SD glede na razmere in političen položaj pričakuje čim prejšnje predčasne volitve, kar bo danes povedal tudi Türku. SD tako vztraja, da novega mandatarja ne bo predlagala. "Še mesec nazaj je bila SD edina stranka, ki naj si ne bi želela predčasnih volitev, kar je bila politična špekulacija. Zdaj, ko so predčasne volitve pred nami, pa se vsi obračajo v SD, zakaj to dopuščamo", je dejal Kumer. SD, dodaja, trdno zavzema stališče, da gremo na volitve in da se "karte na novo premešajo".

Predsednik republike se bo predvidoma ob 10.35 sestal s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem in vodjem poslanske skupine te stranke Francom Jurijem, nadalje s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem in vodjem poslanske skupine DeSUS Joškom Godcem.

Dopoldne se bo predsednik republike sestal še z vodjem poslanske skupine nepovezanih poslancev Francem Žnidaršičem. Nadaljeval bo ob 15. uri, ko se bosta posveta v predsedniški palači udeležila predsednica LDS Katarina Kresal in vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic.

Ob 15.40 se bo Türk sestal s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom in vodjem poslanske skupine te stranke Jakobom Presečnikom, nato s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem. Nazadnje bosta na posvet predvidoma prišla še poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli in poslancem madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Predsednik republike bo z odločitvijo, ali na predčasne volitve, k čemur se sicer zaenkrat nagibajo vse stranke, počakal do torka ob polnoči, ko se izteče rok za oddajo predloga za novega mandatarja.