Revija Reporter
Slovenija

Občudovalcu Hitlerja Urbanu Purgarju želijo zbrisati društvo

STA
750

4. sep. 2021 7:17 Osveženo: 7:21 / 04. 9. 2021

Deli na:

Protestniki so na okna ministrstva izobesili plakate z več izjavami, ki jih je Urban Purgar javno objavil na družbenih omrežjih.

Bobo

Pravna mreža za varstvo demokracije je na vrhovno državno tožilstvo vložila predlog za začetek postopka za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. V pravni mreži ocenjujejo, da predsednik društva Urban Purgar v objavah na družbenih omrežjih spodbuja neenakopravnost, zaradi česar bi morali delovanje društva prepovedati.

Iz Purgarjevih objav jasno izhaja, da je njegov interes spodbujanje narodne in druge neenakopravnosti, kar je nemogoče ločiti od interesov samega društva, ocenjujejo v pravni mreži. Sklicujejo se na njegove zapise na različnih družbenih omrežjih. V pravni mreži so zato prepričani, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka prepovedi delovanja omenjenega društva.

"Predsednik predstavlja društvo z vsemi svojimi izjavami na Twitterju, kar pomeni, da njegovih izjav ne moremo ločiti na zasebne izjave in izjave, ki jih poda kot predsednik društva. To izhaja tudi iz načina njegovega pisanja, saj o društvu večkrat piše v prvi osebi ednine ali v prvi osebi množine," piše v predlogu pravne mreže.

V pravni mreži navajajo zakon o društvih, ki v tretjem členu določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnosti spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Prav tako zakon določa prepoved delovanja društva, kadar se ti nameni, cilji ali dejavnosti pojavijo pri že obstoječem društvu.

Gre sicer za postopek, v katerem tožilstvo pri upravnem sodišču vloži tožbo za prepoved delovanja društva. Sodišče torej odloči o izbrisu društva in ne zgolj odvzemu statusa delovanja v javnem interesu, so še sporočili iz pravne mreže.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi se je sicer v torek zavzel za odvzem statusa kulturne organizacije v javnem interesu omenjenemu društvu. Za odvzem statusa društva v javnem interesu se zavzemajo tudi poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezanih poslancev (NeP), ki so v četrtek vložile zahtevo za sklic skupne nujne seje komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti in odbora DZ za kulturo. "Povsem nesprejemljivo je, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status kulturne organizacije v javnem interesu," so prepričane omenjene poslanske skupine.