900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenec premagal vlado: s pomočjo sodišča je odpotoval v državo z rdečega seznama

Deli na:
Slovenec premagal vlado: s pomočjo sodišča je odpotoval v državo z rdečega seznama

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Upravno sodišče je z izdajo začasne odredbe dovolilo tožniku in njegovi družini, da kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo državo in se na brniškem letališču vkrcajo na potniško letalo, so sporočili s Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pri postopku sodelovala z Odvetniško pisarno Senica.

"Tožnik in njegova družina lahko svobodno zapustijo državo in uresničujejo ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja in družinskega življenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so naknadno pojasnili za STA, je tožnik odhajal v tujino s svojo družino. Potovanje je imel načrtovano dlje časa, rezerviral je hotel in letalsko karto.

Ob tem so opozorili na po njihovem pravno spornost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 z dne 28. marca 2021 in vlado pozvali, naj v najkrajšem možnem času odlok ustrezno spremeni in s tem prepreči množično vlaganje tožb ter posledično dodatno obremenitev upravnega sodišča.

STA se je za komentar obrnila tudi na ministrstvo za notranje zadeve.

Od 29. marca do vključno 12. aprila je dodatno omejen izstop iz in vstop v državo. Slovenije ni več mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu (na njem so med drugim vse sosednje države), za vstop v Slovenijo bo potreben negativen test PCR, opravljen v članici EU ali schengenskega območja, ali predložitev dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo 10-dnevna karantena, ki je ni mogoče predčasno prekiniti.

Izjema pri prehajanju meje velja za tranzitne potnike in tovorni promet.