stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O imenovanju Ribičiča in Wedamove bo odločalo sodišče

Deli na:
O imenovanju Ribičiča in Wedamove bo odločalo sodišče

Foto: Reuters

Premier Janez Janša je v Bruslju dejal, da bo o imenovanju Cirila Ribičiča in Dragice Wedam Lukić za člana in nadomestno članico Beneške komisije verjetno odločalo sodišče. V tem primeru bi bila odločitev sodišča po njegovih besedah merilo tudi za drugih 170 kadrovskih imenovanj v času prejšnje vlade brez polnih pooblastil.

Vlada je na sredini seji sprejela sklep, da je imenovanje Ribičiča in Wedam Lukićeve za obdobje štirih let, od 18. januarja 2012 do 17. januarja 2016, pravno neveljavno zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v konkretnem primeru.

Ribičič je v odzivu na odločitev vlade v imenu obeh članov poudaril, da po pravilih Beneške komisije o razrešitvi njenih članov brez njihovega soglasja odloča komisija, zato bosta oba člana počakala na odločitev komisije.

"To verjetno tehnično drži, vendar onadva nista bila razrešena. Vlada je samo ugotovila, da je bil sklep, s katerim je prejšnja vlada, ki ni imela polnih pooblastil, izvedla to imenovanje, pač nelegitimen," je povedal Janša v odzivu na Ribičičeve besede.

"Zadeva bo verjetno prišla na sodno instanco," je še dejal. "Tako kot bo sodišče odločilo, tako bo, ne samo za ta primer, ampak za številne druge primere, ki so nekje v zraku, tudi iz tega vmesnega obdobja," je dodal.

Vlada, ki ni imela polnih pooblastil, je po Janševih besedah izvedla 170 kadrovskih imenovanj, večino popolnoma brez potrebe, saj ni šlo za nujne zadeve.



"Glede na to, da se je to zgodilo prvič, je to ravnanje pač treba postaviti v jasne pravne okvire," je poudaril Janša.

Če bo sodni organ presodil, da vlada, ki nima pooblastil, to lahko počne, bodo to počele tudi vse prihodnje vlade, če bo presodil, da ni tako, pa tudi nobena prihodnja vlada tega ne bo počela, je še povedal premier.

"Torej, ni šlo za razrešitev, šlo je za odpravo sklepa in s tem Beneška komisija nima nič, to je naš notranji problem," je menil Janša in spomnil, da vlada tudi še ni nikogar na novo imenovala, ker želi, da se stvar pravno razčisti.

"Ne gre za imena, gre za princip," je sklenil premier.

Iz Beneške komisije so za STA sporočili, da so bili danes obveščeni, da bodo "zelo kmalu" prejeli uradno informacijo slovenske vlade, v tem trenutku pa je še prezgodaj, da bi zadevo komentirali.