Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Granda: Nekdanji komunisti so za novega voditelja proglasili Jankovića

Deli na:
Granda: Nekdanji komunisti so za novega voditelja proglasili Jankovića

Foto: Arhiv Reporterja

Dr. Stane Granda, nekdanji predsednik Sveta RTV Slovenija , je v intervjuju na Radiu Ognjišče ocenil, da je odločba Ustavnega sodišča, ki je prepovedalo imenovanje ljubljanske ulice po Titu, "eden izmed najpomembnejših dokumentov, ki so bili sprejeti po osamosvojitvi". Ljubljanski župan Zoran Janković po njegovem predstavlja slovenske Titoiste.

„Spoštujmo ustavo in verjemimo v Slovenijo,“ je v tokratni oddaji Spoznanje več predsodek manj v odzivu na aktualne politične zadeve dejal profesor dr. Stane Granda. „Dokument Ustavnega sodišča zahteva, da moramo spoštovati tisto, kar je danes najbolj sveto, to je spoštovanje človeka in ustave,“ je v povezavi z odločbo ustavnega sodišča o prepovedi Titove ulice v Ljubljani, trenutno stanje v državi ocenil dr. Granda. 

Dolžnost kristjana je, da prav voli
„Prepričan sem, da bodo volitve 4. decembra zahtevale, da ponovno potrdimo, za kar smo se osamosvojili. Če tega ne potrdimo lahko rečem: Nasvidenje Slovenija,“ je jasen Granda, ki vse vabi, da se na dan volitev držimo vrednot osamosvojitve. „Nesolidni državi in nesolidni vladi, ne bo nihče dejal kreditov,“ trdi Granda. „Sedaj je priložnost, da po 20. letih ponovno potrdimo, za kaj smo se osamosvojili. Medtem so zrasle nove generacije in tudi te se morajo zavedati odgovornosti do slovenske države, ki je največji dosežek v zgodovini Slovencev,“ je povedal Granda. Na vprašanje ali naj se volivec ravna po desetih Božjih zapovedih, ki nam med drugim govorijo, da naj ne lažemo, krademo in ubijamo, je Granda povedal: „Vsak kristjan, če resno jemlje svojo vero in če ni hinavec potem enostavno, ne samo, da mora iti na volitve, je njegova dolžnost, da tudi prav voli. Ne sme podpirati zločinov, kraje in pobojev, če pri tem miži ravna ravna v nasprotju s tem, kar naj bi bil pravi kristjan in laže sam sebi.“ „Če je nekdo veren samo v cerkvi, na zunaj pa je kriminalec, potem so razmere takšne kot so. Vemo, kako so mnogi izrabljali svojo navidezno vernost, da so počeli zadeve, ki z vero nimajo nobene povezave,“ je povedal Granda in pri tem spomnil na vodstvene delavce v Vegradu, T2-ju in v SCT-ju.
 
Janković predstavlja slovenske Titoiste
V nadaljevanju se je profesor Granda ustavil tudi pri odločbi Ustavnega sodišča, ki prepoveduje novonastalo Titovo ulico v Ljubljani. Prepričan je, da je pri odloku pomembna predvsem ocena komunizma. „Odločba Ustavnega sodišča, je eden izmed najpomembnejših dokumentov, ki so bili sprejeti po osamosvojitvi,“ je prepričan Granda in dodaja, da so največji podporniki vstopa ljubljanskega župana v politično tekmo prav zagovorniki Tita. „Če rečem v narekovajih: "Janković predstavlja slovenske Titoiste." Če pogledate od gospoda Stanovnika, gospoda Kučana; to so ljudje, ki na račun Tita ne zmorejo nobene slabe besede, nobenega očitka.“ Granda je še dejal, da je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik zelo neverodostojen človek. „Z vsem spoštovanjem do njegove izobrazbe in starosti, je zelo neverodostojen človek, saj se je vse do leta 1945, ko je odšel v Beograd za Kardeljevega osebnega svetovalca izdajal za krščanskega socialista, kar pa že zdavnaj ni bil, torej je že takrat ponarejal dejstva,“ je dejal Granda.
 
Nekdanji komunisti so na svoji strani našli voditelja in za to proglasili Jankovića
Profesorja Staneta Grande tako ne preseneča, da je ljubljanski župan stopil v politično igro. Ocenjuje, da so tako imenovana levica oziroma „nekdanji komunisti na svoji strani našli voditelja in za to proglasili gospoda Jankovića, ki mu pripisujejo veliko uspešnost in poslovnost, kar je nekoliko vprašljivo. Biti velik trgovec ni enostavno, ampak biti velik trgovec, še ne pomeni biti uspešen gospodarstvenik.“ 
 
Granda je spomnil tudi na način, kako je ljubljanski župan prišel do uspehov in pri tem omenil veliko zadolževanje Mestne občine Ljubljana. „Gotovo je, da je gospod Janković simbol tiste tranzicijske levice, ki naj bi leta 1990 s slovensko osamosvojitvijo odšla v zgodovino in očitno je sedaj on njihov voditelj.“ „Če želijo nadaljevati svojo oblast plenjenja, potem pač potrebujejo človeka, ki bo to zadevo vodil tako, da bomo mi čim manj vedeli,“ je prepričan Granda, ki dodaja, da bomo sicer vse občutili, „naši otroci pa še bolj.“