najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi: S svojo neodločnostjo je Cerar pokazal, da računa na glasove ZaAB

Deli na:
NSi: S svojo neodločnostjo je Cerar pokazal, da računa na glasove ZaAB

Foto: Bobo

V stranki NSi so podprli organizacijsko shemo nove Evropske komisije, ki jo je včeraj predstavil njen bodoči predsednik Jean-Claude Juncker. Ocenjujejo, da je struktura resorjev "ustrezno naravnana k učinkovitemu doseganju njenih prioritetnih ciljev", so zapisali v odzivu za STA.

Zadovoljni so tudi s kadrovsko zasedbo resorjev v prihodnji komisiji. "Z veliko večino smo zadovoljni, saj Juncker večino ključnih resorjev zaupa ljudem z jasno proevropsko politično orientacijo in proevropskimi referencami predvsem glede uspešno izpeljanih reform na nacionalni ravni. Pričakujemo, da bodo prav ti ključni nosilci in izvajalci evropskih politik," so zapisali.

Manj pa so v NSi zadovoljni z odhajajočo slovensko premierko Alenko Bratušek, ki jo Juncker vidi na položaju podpredsednice komisije, pristojne za vprašanja energetske unije. "Iz Slovenije je Juncker izbral, kar mu je vlada predlagala", čeprav je bilo oblikovanje tega predloga po njihovem mnenju sporno in ni upoštevalo "volje ljudi, izražene na volitvah v Evropski parlament".

"Juncker se sicer nima časa ukvarjati s slovenskimi notranjepolitičnimi intrigami odhajajoče slovenske vlade, zato je za komisarko izbral, kar je (tehnično) iskal: žensko, predsednico vlade in liberalko. V očeh NSi in večinskega dela slovenske javnosti pa to niso zadostni pogoji za zasedanje ene najvišjih političnih funkcij v EU," menijo in dodajajo, da Bratuškova nikoli ni jasno izražala svoje proevropske politične orientacije in da je v DZ večkrat tudi "slabšalno govorila o evropski politiki, še posebej o t. i. trojki".

Junckerja v NSi zato pozivajo k ponovnemu razmisleku glede Bratuškove. V zvezi s tem so mu poslali tudi pismo, pojasnjujejo. Menijo tudi, da se z Junckerjevo včerajšnjo odločitvijo "v Sloveniji evroskepticizem samo še bolj razplamtel".

"Danes bi v Sloveniji morali praznovati, saj nam je Juncker zaupal mesto podpredsednice Evropske komisije, ki bo zadolžena za zelo pomemben projekt - energetsko unijo. Ko pa Juncker izgovori ime, se vremena Kranjcem še dolgo ne bodo zjasnila," so še zapisali.

Razočaranje pa so izrazili tudi nad bodočim predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem in njegovim - kot pravijo v NSi - mlačnim odzivom. "S svojo neodločnostjo je pokazal predvsem dvoje: da je liberalec in da v državnem zboru kdaj pa kdaj računa na 46. glas iz stranke ZaAB," so še menili.