Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi opozarja: Slovenija bi potrebovala vsaj štiri reševalne helikopterje

Deli na:
NSi opozarja: Slovenija bi potrebovala vsaj štiri reševalne helikopterje

Helikopter Slovenske vojske pred bolnišnico v Izoli. - Foto: Bobo

Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne skupne seje parlamentarnih odborov za zdravstvo in obrambo, na kateri bi razpravljali o organiziranosti helikopterske nujne medicinske pomoči. Ocenjujejo namreč, da ta v Sloveniji ni organizirana na sodoben način, poleg tega pa ne pokriva celotne države in ne deluje skladno z mednarodnimi standardi.

Predsednik NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da v Sloveniji nimamo namenskih helikopterjev za izvajanje nujne medicinske pomoči. Helikopterske prevoze tako opravljata Slovenska vojska in policija. Trenutno sta v uporabi dva vojaška helikopterja, policijski pa je po besedah reševalca Roberta Sabola prizemljen. Poleg tega so vojaški helikopterji preveliki in težje ali pa sploh ne morejo pristati na kraju intervencije.

"Do težav prihaja tudi pri podvojenih ali celo potrojenih intervencijah, ko je na voljo samo en helikopter," je opozoril Sabol. Eden zadnjih takih primerov je bil v začetku januarja, ko je helikopter letel z inkubatorjem na Ptuj, istočasno pa sta potekali dve akciji gorskega reševanja, za kateri pa helikopter ni bil na voljo.

Potrebe po helikopterskem reševanju se v zadnjem času povečujejo, vlada pa po besedah Tonina do tega trenutka še ni sprejela odločitve, kako organizirati nujno helikoptersko pomoč.

Kot je spomnil predsednik NSi, je vlada v ta namen sicer ustanovila medresorsko delovno skupino ministrstva za zdravje, v kateri sodelujejo še predstavniki notranjega, obrambnega in infrastrukturnega ministrstva ter agencije za civilno letalstvo. Po navedbah NSi se je delovna skupna v letu 2017 sestala enkrat, dvakrat v letu 2018, medtem ko za lansko leto še ne razpolagajo s podatki.


V NSi zato predlagajo sklep, s katerim bi odbora DZ za zdravje in obrambo vladi naložila, da poslance seznani z odločitvijo in predlogi rešitev medresorske skupine glede helikopterske pomoči. "Nujna seja je lahko spodbuda vladi, da se stvari na tem področju premaknejo naprej," je pozval Tonin. Poudaril je še, da je njihov cilj oblikovati finančno vzdržno in kakovostno nujno medicinsko pomoč, ki bo primerljiva z drugimi evropskimi državami.

Po Sabolovih navedbah je Slovenija namreč ena redkih evropskih držav brez namenskih helikopterjev. Po njegovih ocenah bi Slovenija rabila tri baze in štiri helikopterje, pri čimer bi bil eden za rezervo.

V NSi še menijo, da je sistem zagotavljanja helikopterske nujne medicinske pomoči, ki ga izvaja Slovenska vojska, drag, netransparenten in neučinkovit. Kot so navedli med razlogi v zahtevi za sklic seje, se pod krinko brezplačnosti oziroma zagotavljanja sredstev iz državnega proračuna skrivajo veliko višji stroški, kot bi bili ob nabavi in uporabi novih namenskih medicinskih helikopterjev.

V stranki ocenjujejo, da bi bil nakup helikopterjev oziroma izvajanje helikopterske nujne pomoči z zunanjim (zasebnim) helikopterskim prevoznikom oziroma operatorjem za slovenske razmere veliko bolj učinkovit in transparenten.

"Dokler bomo delali na tak način, kot delamo zdaj z vojaškimi in policijskimi zrakoplovi, ne bomo mogli kandidirati za nepovratna evropska sredstva, s katerimi bi lahko pokrili tudi do 85 odstotkov investicije," je ob tem še opozoril Sabol. Po njegovih besedah bi lahko, če bi naredili tako kot je treba, dobili evropski denar, s tem pa bi bila ta služba opravljena praktično zastonj.