pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi na kongresu iz krščanske ljudske stranke v krščanske demokrate

Deli na:
NSi na kongresu iz krščanske ljudske stranke v krščanske demokrate

Foto: Bobo

Ključna tema današnjega kongresa NSi bo sprememba drugega dela imena stranke iz krščanske ljudske stranke v krščanske demokrate. S tem postavljajo most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Tako se krščanski demokrati tudi uradno vračajo v politični prostor, NSi pa se želi še bolj jasno deklarirati kot naslednica nekoč zelo pomembne SKD.

Sedmi kongres NSi, ki bo statutarne in vsebinske narave, bo potekal danes na Vranskem. Okoli 400 delegatov bo poleg odločanja o spremembah statuta obravnavalo tudi aktualne politične in gospodarske razmere, iskalo rešitve za Slovenijo in oblikovalo nadaljnjo politično pot NSi. Geslo kongresa bo Krščanski demokrati - odgovor za prihodnost.

S spremembo imena želi NSi poudariti pomen krščanske demokracije v Sloveniji in zlasti Evropi. "Želimo poudariti, da Nova Slovenija - krščanski demokrati predstavljamo tisto politično silo, ki lahko z znanjem, strokovnostjo, poštenim delom, dialogom in stabilnostjo Slovenijo znova popelje na pot uspeha in ponudi odgovore na izzive, ki jih pred nas postavlja prihodnost," navajajo v stranki.

NSi se želi tudi še bolj jasno deklarirati kot naslednica stranke Slovenski krščanski demokrati (SKD), ki je v EU še danes ena izmed vodilnih političnih sil, v Sloveniji pa je bila v začetku devetdesetih vodilna osamosvojitvena politična sila.

NSi je namreč nastala 4. avgusta 2000, nekaj mesecev po tem, ko sta se po dolgih letih prizadevanj združili takratni vladna SLS in opozicijska SKD. Z združitvijo je razpadla takratna vladna koalicija LDS, SLS in DeSUS, združena stranka in SDS pa sta uspeli oblikovati t. i. vlado Andreja Bajuka, pozneje tudi prvega predsednika NSi.

Hkrati je potekala prav tako nekajletna razprava o uveljavitvi večinskega volilnega sistema, ki je nazadnje pripeljala do novega razkola v združeni stranki. Velika večina poslancev SLS+SKD je podprla ustavne spremembe, s katerimi je bil uzakonjen proporcionalni sistem, zato sta podpredsednika SLS+SKD, Andrej Bajuk in Lojze Peterle, izstopila iz stranke in ustanovila NSi.

Stranko zdaj že pet let vodi Ljudmila Novak, ki je v izjavi za STA pojasnila, da z novim imenom postavljajo most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. "Ves čas so se pojavljali člani nekdanje SKD, ki se jim je nekako tožilo po tem imenu in so si želeli, da bi stranka ime spremenila. Na drugi strani pa so bili seveda tudi zagovorniki NSi, ki so menili, da je treba to ime ohraniti. S to spremembo smo naredili nek kompromis," je dodala.

Predsednica NSi bo tudi osrednja govornica na kongresu. Razpravljala bo zlasti o krščanski demokraciji, pa tudi o aktualni problematiki, o odnosih znotraj stranke in o njenih perspektivah. Med razpravljavci bosta tudi nekdanji minister in veleposlanik Andrej Capuder ter ekonomist in publicist Rado Pezdir.

Prav tako bodo delegati NSi sprejemali kongresno izjavo o gospodarskih razmerah in rešitvah. Poudariti želijo svoje poglede na prihodnje reševanje krize in na gospodarstvo ter postaviti smernice za svoje prihodnje delovanje.

"Odnosi znotraj stranke so dobri, da ne rečem odlični," je še dejala Novakova. Stranka je enotna, pravi in ob tem priznava, da so odnose "nekoliko razburkala" dogajanja okrog glasu vodje poslancev NSi Mateja Tonina v DZ, ko je nekdanji predsednik republike Milan Kučan ohranil dodatek k pokojnini. Nekateri ta dogodek po oceni Novakove nekoliko zlorabljajo za delo proti NSi.

Ob tem je slišati tudi, da naj bi bili v NSi nekoliko nejevoljni tudi zato, ker opozicijska SDS po več letih namerava obuditi svoj krščanski forum.

Najmanjša parlamentarna stranka s sicer več kot 10.000 člani pa ima velike cilje in želje za prihodnost. Že nekaj časa v vrhu stranke izpostavljajo, da želijo na prihodnjih volitvah doseči vsaj desetodstotno podporo volivcev in se ojačati na desnem političnem polu. Med njene večje dosedanje uspehe sodita nastop na evropskih volitvah 2004, ko je s 23,6 odstotka glasov dosegla svoj najboljši volilni izid, leta 2011 pa je postala prva stranka, ki se je po izpadu iz parlamenta vanj znova vrnila z dobrimi štirimi odstotki podpore.