pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Kršinar o starih pasteh Nove Slovenije

Deli na:
Igor Kršinar o starih pasteh Nove Slovenije

Nova Slovenija si je na kongresu na Vranskem izbrala ime Krščanski demokrati. Tako naj bi obudili dediščino SKD Lojzeta Peterleta, ki je po združitvi z SLS izginila iz zgodovine: nekateri so se utopili v njej, drugi pa so ustanovili NSI. Danes je ta stranka tik nad robom parlamenta, na zadnjih volitvah je dosegla malo manj kot pet odstotkov. Pred tem je celo izpadla iz državnega zbora, tako da je njena vrnitev svojevrsten čudež. Zato je smešno, da nekateri njeni predstavniki napovedujejo, da bo nekoč spet največja pomladna stranka. Brez propada SDS, ki danes zajema največ volivcev nekdanjih krščanskih demokratov, to ne bo mogoče.

Krščanski demokrati so si slavo zapravili sami. Najboljši volilni izid so dosegli na volitvah leta 1992, ko jih je volilo 14,5 odstotka volivcev oziroma več kot 172 tisoč ljudi. Zaradi koalicije z LDS je stranka izgubila skoraj polovico volivcev, ki so se preselili k SLS in SDS. Ker se je pozneje v koalicijo z LDS ujela še SLS, je tudi ta začela izgubljati volivce, ob ponesrečeni (ra)združitvi SLS in SKD je najmočnejša pomladna stranka postala SDS. NSI ni nikoli dosegla slave svoje velike predhodnice, vedno je dosegla manj kot deset odstotkov, leta 2008 pa celo izpadla iz državnega zbora. Nič bolj uspešna ni niti SLS, ki se ves čas giblje tik nad parlamentarnim pragom. Vse tri pomladne stranke so izgubljale, kadar so bile sprte, in dobivale, kadar so sodelovale. Zato je poziv člana NSI Antona Tomažiča, nekdanjega poslanca SDZ in Narodnih demokratov, naj se vse »desne« stranke vzdržijo medsebojnih sporov, najbolj razumna izjava iz te stranke.

Seveda pa bi se morali v NSI zavedati, da spore z SDS, najmočnejšo sočlanico skupne Evropske ljudske stranke, najbolj podpihujejo njihovi nasprotniki z levice, ki obvladujejo največje slovenske medije. Zato bi jih pravzaprav moralo skrbeti, kadar je kakšen njihov veljak ljubljenec levičarskih medijev. To velja zlasti za vodjo poslanske skupine Mateja Tonina, za čigar propagando najbolj skrbijo v Delu in Dnevniku. V slednjem so mu dan pred kongresom napisali prav osladen članek, ker je bil povabljen v izobraževalni program nemške CDU za mlade voditelje. Težko je verjeti, da v NSI ne vedo, s čim si je Tonin zaslužil naklonjenost glasil, ki jih iz ozadja obvladuje nekdanji šef partije Milan Kučan. Stric iz Murgel očitno ni pozabil, kdo mu je zagotovil ohranitev predsedniškega dodatka k pokojnini, ki mu prinese dobrih tri tisoč evrov pokojnine.