20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova bo še četrtič kandidirala za predsednico NSi

Deli na:
Novakova bo še četrtič kandidirala za predsednico NSi

Foto: Primož Lavre

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci sporočila, da bo na kongresu ponovno kandidirala za predsednico stranke. Dejala je, da je po treh volitvah prišel čas, da se v stranki bolj posvetijo utrjevanju krščanske demokracije. Kot pravi, je dovolj destruktivnosti, želijo, da NSi postane še močnejša stranka na desni sredini.

Zato bodo stranko utrjevali na terenu in pridobivali nove člane, utrjevali gospodarski program in ga širili z drugimi temami, kot je kmetijstvo, turizem itd. Utrjevali bodo tudi področje družinske politike, pripravljajo tudi zakon o dostojnem pokopu žrtev, je dejala Novakova.

Ocenila je tudi, da se na desnici dogajajo velike spremembe in premiki, kar je priložnost za NSi v prihodnje. Tako po njenem mnenju ni več čas za destruktivno politiko, ampak za moderno konzervativno demokratično stranko.

Poudarila je, da Matej Tonin ostaja pomemben člen njene ekipe in eden njenih najtesnejših sodelavcev. Prav tako bo med ožjimi sodelavci v stranki ostala Iva Dimic, za ostale pa se še ni odločila.

Tonin, ki se bo potegoval za člana izvršilnega odbora stranke, pa je na novinarski konferenci dejal, da je cilj ekipe pod vodstvom Novakove, da NSi v desetih letih postane najmočnejša stranka v Sloveniji.

A da bi do tega prišli, se morajo po Toninovih besedah nujno osvoboditi v smislu, da se ne bodo več nikoli spraševali, kaj si o določenem vprašanju mislijo v SDS, ampak da bo edino vodilo, kaj je dobro za državo. Prav tako je po njegovem mnenju nujna prenova terena in pomladitev občinskih odborov.

Tretji korak, ki se mu zdi ključen, pa je zgraditi "think-tank", ki bo NSi pomagal z vsebino in kadri. Predvsem na zadnjih parlamentarnih volitvah so, kot pravi Tonin, dokazali, da stranka ima vsebino. Z vlado v senci pa bodo tudi dokazali, da imajo ljudi za vsak položaj in da lahko v vsakem trenutku ponudi človeka za najbolj odgovorne funkcije v državi.

Glede morebitne kandidature sedanjega podpredsednika stranke Aleša Hojsa je Novakova dejala, da so demokratična stranka, zato vzpodbujajo tudi druge, da kandidirajo. Zaenkrat pa po njenih navedbah razen nje ni še nihče resno napovedal tega koraka.

Tonin pa si želi, da bi Hojs kandidiral. Tako bi po njegovem mnenju v stranki končno prišlo do soočenja različnih konceptov. Po njegovih besedah je prav, da se vidi, katere ideje imajo v stranki več podpore.

Razlike pa so po njegovem mnenju v tem, da Novakova želi izgraditi moderno konservativno stranko s samostojno potjo, medtem ko je pot, ki jo predstavlja Hojs, podporna stranka največji stranki znotraj desnega bloka. Tonin v pot, ki jo zagovarja Hojs, ne verjame.

Na vprašanje, ali se je Novakova odločila za ponovno kandidaturo tudi zaradi tega, ker je presodila, da je še prezgodaj, da stranko prevzame Tonin, pa je dejala: "Tudi sama pravim, da je lahko tudi najbolj kakovostno jabolko kislo, če ga prezgodaj obereš in poješ. Zato je potrebno, da dozori, da se omedi in potem je tudi kakovostno in dobro."

Tonina je označila za enega najbolj perspektivnih politikov v Sloveniji. "A s prezgodnjim nastopom na najvišjo funkcijo mu bodo morda prihranjeni nekateri udarci, ki jih bo kasneje moral sprejemati." Tako ocenjuje, da ima še veliko časa, da prevzame stranko, jo vodi in popelje naprej ter da v Sloveniji prevzame najpomembnejše funkcije.

Volilni kongres NSi bo 29. novembra. Kandidacijski postopki so odprti do 24. novembra. Na kongresu pa vlaganje kandidatur ni več mogoče.