IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

Alma Novljan Svet24.si

Almo Novljan še vedno iščejo tako slovenski kot...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Slovenija

NSi in Jelinčič bosta SDS pomagala pri interpelaciji Erjavca

Deli na:
NSi in Jelinčič bosta SDS pomagala pri interpelaciji Erjavca

Foto: Bobo

Večina poslanskih skupin tudi včeraj še ni komentirala interpelacije obrambnega ministra Karla Erjavca, ki jo je minuli teden vložila SDS. Podporo sta za zdaj napovedali še NSi in SNS, ki med očitki Erjavcu navajata katastrofalno stanje v SV. Levica se še ni izrekla, v koalicijski SAB pa poudarjajo, da še čakajo na ministrove tehtne argumente.

Čeprav je tudi po odzivu premierja Marjana Šarca, ki je Erjavcu stopil v bran in njegovi poročili ocenil kot ustrezni, pričakovati, da ga bo podprla celotna koalicija, pa so v SAB tudi včeraj za STA ponovili, da bodo počakali na ministrov odgovor na očitke. Predvsem pa pričakujejo, da bo imel Šarec pri Erjavcu enake vatle kot pri drugih ministrih, ki so morali že zapustiti položaj. Prvi je bil prav kohezijski minister iz vrst SAB Marko Bandelli.

Erjavec je včeraj v izjavi novinarjem izrazil prepričanje, da interpelacija, ki jo je proti njemu vložila SDS, ne bo uspela. Tako on kot premier Šarec pa jo vidita v kontekstu prihajajočih evropskih volitev.

Medtem sta podporo interpelaciji napovedali opozicijski SNS in NSi. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je včeraj v izjavi v DZ pojasnil, da so za podporo interpelaciji najmanj trije razlogi, in sicer katastrofalno kadrovsko stanje v Slovenski vojski (SV), težave glede opremljenosti SV in po njihovem mnenju zloraba vojaške obveščevalne službe (OVS) v politične namene.Prvak SNS Zmago Jelinčič je včeraj v izjavi v DZ ocenil, da je vsebina interpelacije, ki jo bodo sicer podprli, preozka. Med drugim Jelinčič Erjavcu očita, da ni uredil zaposlovanja vojakov po 45. letu, čeprav je možnost za njihovo prekvalifikacijo. "Nič ni naredil, razmišlja le o svojem položaju," ugotavlja Jelinčič in Erjavcu nalaga odgovornost za katastrofalno stanje v SV. Po njegovem mnenju je sicer jasno, da bo koalicija, ki ji je do tega, da zaključi mandat, držala skupaj.

Do zdaj napovedani glasovi v podporo interpelaciji za njen uspeh ne bi bili dovolj. Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, SDS, NSi in SNS pa jih imata skupaj 36. V Levici, sicer zunanji partnerici vlade, ki šteje devet poslancev, interpelacije tudi včeraj še niso komentirali.

Poslanska skupina SDS je interpelacijo ministra za obrambo vložila v petek. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje.

Loading...