nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Novinarstvo Karbe je primer poizkusa "umora osebnosti"«

Deli na:
»Novinarstvo Karbe je primer poizkusa "umora osebnosti"«

Zadeva s Petrom Stelzerjem in njegovim domnevnim očetom kardinalom Rodetom se vse bolj nenavadno zapleta. Novinar Dejan Karba zdaj obtožuje kardinala, da Petrovim sorodnikom grozi s policijo, poroča spletni portal Planet Siol.net.

Zgodba o kardinalu Francu Rodetu in njegovem – vse bolj – domnevnem sinu Petru Stelzerju se nadaljuje zelo nenavadno in se vse bolj zapleta. Bolj natančno povedano: po Siolovih preverjenih informacijah Delo pripravlja nadaljevanje zgodbe o kardinalu in ga obtožuje stvari, ki so resnično presegle vse meje profesionalnosti in dostojnosti.

Novinar Dejan Karba je namreč na kardinala Rodeta prek njegovega tajnika Mateja Pavliča naslovil dopis, v katerem med drugim piše, da "sorodniki Petra Stelzerja v Regensburgu zatrjujejo, da je kardinal Rode, kljub temu da mu Peter ni želel posredovati naslova svoje mame, poklical Tanjo Bredo Stelzer". Po telefonu naj bi ji navrgel, piše Karba, da ima nevzgojenega sina.

"Domači pravijo, da jim je kardinal Rode zagrozil tudi s policijo v primeru, če se bodo pojavljali v javnosti," piše Karba kardinalovemu tajniku Mateju Pavliču.

Novinar Dela od kardinala Rodeta zahteva, da potrdi oziroma zanika, da je klical gospo Tanjo Bredo Stelzer, in da potrdi oziroma zanika, da je sorodnikom Petra Stelzerja grozil s policijo.

V odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič so za Siol potrdili, da so seznanjeni z dopisom novinarja Karbe kardinalu Rodetu. Menijo, da ne gre več za novinarstvo, ampak za njegovo zlorabo. Delo in novinar bosta morala prevzeti polno odgovornost za vse do zdaj objavljene neresnice in laži. Pravijo tudi, da Delova odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga zatrjuje, da niso pravni zastopniki Petra Stelzerja, v resnici pa zdaj v njegovem imenu kardinala Rodeta sprašujejo o stvareh, ki so popolnoma izmišljene.



Iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič so novinarju Karbi poslali takšen odgovor:
"Kardinal Franc Rode ni klical gospe Tanje Brede Stelzer in posledično z njo tudi ni govoril. Kardinal Franc Rode tudi ni nikoli nikomur grozil s policijo. Seveda to pomeni tudi, da gospod kardinal ni nikoli nobenim 'sorodnikom ali 'domačim', kot jih imenujete v vašem vprašanju, grozil s policijo, če se bodo pojavljali v javnosti.

Obveščamo vas, da so vse vaše informacije, pridobljene, kot sami navajate, od 'sorodnikov' in 'domačih', neresnične. Vaši viri, ki so anonimni, pa izjemno nekredibilni in jih očitno vodi zgolj in samo interes, da z lažmi blatijo kardinalovo ime. Ker s posredovanjem neresničnih izjav anonimnih virov prevzemate odgovornost za njihovo objavo, bomo tudi z navedenim razširili naš tožbeni zahtevek."

Včeraj so iz odvetniške družbe na uredništvo časopisa Delo naslovili prošnjo za pomoč pri posredovanju našega predloga za opravljanje testa očetovstva gospodu Petru Stelzerju, s katerim so po lastnih navedbah v stalnem stiku. "Urednica Dela nam je odgovorila, da Delo ni pravnik zastopnik Petra S. Seveda nam je znano, da Delo ni pravni zastopnik Petra S., je pa medij, ki slovenski javnosti in tudi naši stranki sporoča izjave, zahteve in občutja Petra S., ki jih Peter S. nam ali naši stranki ni nikoli sporočil.

Gospod Peter Stelzer se nam ali naši stranki tudi po včeraj ponovljenem pozivu ni javil. Delo pa bo očitno nadaljevalo svojo prakso poročanja. Danes je na našo stranko novinar Dela gospod Dejan Karba naslovil vprašanja, ki se nanašajo na izjave domnevnih sorodnikov in domačih Petra Stelzerja. Naša stranka mu je že odgovorila, da ne drži, da bi kadarkoli klical gospod Tanjo Bredo Stelzer, in da ne drži, da naj bi kadarkoli v povezavi s predmetno zadevo domnevnim sorodnikom in domačim, kot jih imenuje novinar Karba, grozil s policijo.

Novinarsko delo gospoda Karbe je tipičen primer poizkusa t. i. "umora osebnosti", ko se s širjenjem lažnivih izjav anonimnih virov (katerih verodostojnosti ni mogoče preizkusiti) poizkuša sistematično dikskreditirati ugled posameznika. Gre za eno izmed najbolj neprimernih novinarskih praks in pričakujemo, da se bodo na njen ponoven pojav v slovenskih medijih odzvala tudi novinarska društva, katerih naloga je zaščita kvalitetnega in etičnega novinarstva," sporočajo iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič.