stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kardinali še niso določili datuma konklava

Deli na:
Kardinali še niso določili datuma konklava

Foto: Reuters

Kardinali tudi na včerajšnjem srečanju v Vatikanu niso določili datuma začetka konklava, na katerem bodo po odstopu papeža Benedikta XVI. izvolili njegovega naslednika. V Rim je sicer medtem prispel še zadnji od 115 kardinalov, ki imajo volilno pravico - vietnamski kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man.

"Odločitve o datumu konklava še ni," je oznanil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi v sporočilu za javnost po srečanju kardinalov, na katerem so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razpravljali o vatikanskih financah in reformi s spletkami prepredenega birokratskega sistema.

Kardinali se od ponedeljka srečujejo na kongregacijah v okviru priprav na konklave, na katerem bodo izvolili novega papeža. Med temami, ki se jih lotevajo na srečanjih, so nova evangelizacija, vloga kurije, afera Vatileaks in profil prihodnjega papeža, včeraj pa so po Lombardijevih besedah prisluhnili poročilu o ekonomskih zadevah kurije.

Kardinali bi se lahko po besedah tiskovnega predstavnika sešli tudi v soboto, medtem ko bo v nedeljo najverjetneje potekala maša.



V Vatikanu medtem že pripravljajo znamenito Sikstinsko kapelo na konklave. Potem ko so jo nedavno povsem zaprli za javnost, so jo tudi ustrezno zaščitili, da bi preprečili morebitno uhajanje podatkov prek spleta ali telefonov.

115 kardinalov, ki se bodo v kapelo umaknili na konklave, namreč do izvolitve novega papeža ne bo smelo niti tvitati niti telefonirati, pošiljati pošte ali brskati po spletu. Tistim, ki bi v tem času javnosti sporočili kakršnekoli podatke o poteku volitev, grozi celo izključitev iz Cerkve.

Vatikansko osebje je poleg tega v Sikstinsko kapelo že namestilo dve peči, ki bosta v dimnik poslali bel dim, ko bodo kardinali pri volitvah dosegli dvotretjinsko večino.