1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Črn dim v Vatikanu; papež še ni izvoljen

Deli na:
Črn dim v Vatikanu; papež še ni izvoljen

Foto: Reuters

Kardinali na konklavu tudi danes dopoldne v drugem in tretjem krogu glasovanja še niso izvolili papeža. Iz dimnika na strehi Sikstinske kapele se je namreč okoli 11.40 pokadil črn dim, kar je znak, da še noben kardinal ni prejel dvotretjinske večine glasov.

Danes popoldne sta predvidena še dva kroga glasovanja, prvi naj bi se začel okoli 16. ure. Če bo že ta uspešen, bodo nemudoma zažgali volilne lističe. V tem primeru je bel dim pričakovati že med 17. 30 in 18. uro. Če pa tudi popoldne kardinalom ne bo uspelo izvoliti novega papeža, bodo okoli 19. ure zažgali volilne lističe iz obeh krogov glasovanja, dim pa bo spet črn.

Kot že v torek, ko so kardinali zvečer opravili prvi krog glasovanja, se je tudi danes na Trgu svetega Petra zbralo več tisoč vernikov, ki so želeli sporočilo iz konklava doživeti v živo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Vatikanu pričakujejo, da bo več kot milijarda katoličanov novega poglavarja dobila kmalu, po mnenju poznavalcev Vatikana naj bi kardinali naslednika Benedikta XVI. na apostolski sedež posedli še ta teden.

Drugi dan

Kardinali danes na konklavu za zaprtimi vrati Sikstinske kapele nadaljujejo s tajnimi volitvami naslednika Benedikta XVI. Kardinali v torek na prvem glasovanju niso izvolili novega papeža.

Potem ko kardinali v torek na prvem glasovanju niso izvolili novega papeža, bodo danes za zaprtimi vrati Sikstinske kapele na konklavu nadaljevali s tajnimi volitvami naslednika Benedikta XVI.

115 kardinalov elektorjev je konklave začelo v torek popoldne in opravilo le eno glasovanje. Črn dim iz dimnika na strehi Sikstinske kapele ob 19.42 je bil znak, da jim papeža še ni uspelo izvoliti.

V nadaljevanju postopka volitev novega poglavarja Katoliške cerkve so predvidena štiri glasovanja na dan, dve dopoldne in dve popoldne. Glasovanja se bodo ponavljala, dokler eden od kandidatov ne bo zbral potrebne dvotretjinske večine, v tem primeru 77 glasov.

Oči javnosti bodo medtem v dimnik na strehi Sikstinske kapele uprte dvakrat dnevno, saj se bo iz njega okoli 12. ure in okoli 19. ure pokadil dim - če bo papež izvoljen, bo bel, sicer pa črn.

V Vatikanu pričakujejo, da bo več kot milijarda katoličanov novega poglavarja dobila kmalu, vsekakor pa pred veliko nočjo. Konklavi so bili v zadnjem stoletju precej kratki, večinoma so trajali od dva do štiri dni.