stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež imenoval kolegij kardinalov, ki mu bodo pomagali voditi Cerkev

Deli na:
Papež imenoval kolegij kardinalov, ki mu bodo pomagali voditi Cerkev

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes imenoval kolegij kardinalov, ki mu bodo pomagali voditi Katoliško cerkev in preučili možne reforme Cerkve, poročajo tiskovne agencije. V kolegij je imenoval osem kardinalov s petih celin, ki se bodo prvič sešli 1. oktobra.

Kolegij bo sodeloval pri prenovi apostolske ustave Pastor Bonus - dokumenta, s katerim je tedanji papež Janez Pavel II. leta 1988 reformiral delo rimske kurije, nekakšne vlade Vatikana.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je pojasnil, da želi papež z ustanovitvijo kardinalskega kolegija odgovoriti na predloge za reformo rimske kurije, ki so bili podani pred konklavom, na katerem je bil izvoljen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Osem kardinalov bo imelo svetovalno vlogo, končne odločitve pa bo še naprej sprejemal papež sam, je pojasnil Lombardi. Zanikal je, da bo zaradi ustanovitve kolegija rimska kurija igrala le še drugorazredno vlogo pri vodenju Rimskokatoliške cerkve. "Kurija ostaja in bo nadaljevala svoje delo," je zatrdil.

Ob koordinatorju Oscarju Andresu Rodriguezu Maradiagu, bodo v kolegiju še kardinali Sean Patrick O'Malley in Giuseppe Bertello, upokojeni škof iz Santiaga de Chile Javier Erraruriz Ossa, bombajski nadškof Oswald Gracias, münchenski nadškof Reinhard Marx, nadškof Kinšase Laurent Monsengwo Pasinya in sydneyjski nadškof Georg Pell.

Vlogo sekretarja kolegija kardinalov bo prevzel nadškof Albana Marcello Semeraro, ki papeža pozna tudi osebno. Ni še znano, kako pogosto se bo kolegij sestajal.

Medtem pa so iz Vatikana sporočili tudi, da bo nekdanji papež Benedikt XVI. dobil novega pomočnika, to naj bi postal nek nemški diakon.