tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

superradar, radar, ljubljana Svet24.si

Kje na voznike v Ljubljani prežijo radarji? ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Slovenija

Novi novomeški škof Andrej Saje prisegel zvestobo papežu in Cerkvi

Deli na:
Novi novomeški škof Andrej Saje prisegel zvestobo papežu in Cerkvi

Slovesnost ob izpovedi vere ter prisegi zvestobe papežu in Cerkvi novega novomeškega škofa Andreja Sajeta. - Foto: Škofija Novo Mesto

V novomeški stolnici je včeraj potekal eden od večjih dogodkov pred posvečenjem novega novomeškega škoda Andreja Sajeta. Ta je v skladu s cerkvenim pravom v navzočnosti vernikov, duhovnikov in apostolskega nuncija Jean-Mariea Speicha znova izpovedal vero ter prisegel zvestobo papežu in Cerkvi. Prisegel je, da bo služil ljudem in vodil duhovnike.

Novega škofa je med obredom v imenu duhovnikov v škofiji nagovoril župnik župnije Mokronog Klavdio Peterca in mu izrekel dobrodošlico. Kot je dejal, od novega škofa pričakujejo samo dve stvari, to sta, da jih še bolj poveže in da jih na novo navduši za evangelij. Do zdaj je po njegovih besedah z ozemlja novomeške škofije prišlo kar nekaj dobrih škofov, zato ni razloga, da ne bi bilo tako tudi v tem primeru.

V izpovedi vere, ki jo cerkveno pravo zahteva tudi pred posvetitvijo v škofa, je Saje v navzočnosti apostolskega nuncija in upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana izrazil vero v Boga, nauk Svetega pisma in Cerkve. Prisegel je zvestobo papežu, poudaril, da bo ohranjal nauk edinosti Cerkve, služil ljudem ter spremljal in vodil duhovnike pri njihovem delu.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let. Saje, ki bo v škofa slovesno posvečen 26. septembra, si je za škofovsko geslo izbral stavek Živimo po duhu.

Loading...