alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Novi novomeški škof Andrej Saje bo posvečen v Mirni Peči

Deli na:
Novi novomeški škof Andrej Saje bo posvečen v Mirni Peči

Slovesnost ob izpovedi vere ter prisegi zvestobe papežu in Cerkvi novega novomeškega škofa Andreja Sajeta. - Foto: Škofija Novo Mesto

V župnijski cerkvi svetega Kancijana in tovarišev v Mirni Peči bo danes popoldne potekala slovenska škofovska posvetitev Andreja Sajeta, ki ga je papež za novega novomeškega škofa imenoval junija letos. Saje bo vodenje škofije slovesno prevzel v torek v novomeški stolnici.

Sajeta bodo v škofa posvetili prvi novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krški škof Jože Marketz. Posvečenja bo neposredno prenašala RTV Slovenija na svojem prvem programu.

Ob posvetitvi bo prejel znamenja škofovske službe - škofovski prstan, pokrivalo mitro in pastirsko palico. Prstan izraža edinost Cerkve in njenega ustanovitelja Kristusa, pastirska palica pa skrb za vernike. Za škofovsko geslo si je Saje izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasita čebela, plamen in tehtnica.

Novi novomeški škof bo škofijo prevzel v torek med popoldansko slovesno sveto mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let. Novi novomeški škof si je za škofovsko geslo izbral stavek Živimo po duhu.

Saje, rojeni Novomeščan, je bil do imenovanja za škofa sodni vikar - oficial Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani in docent na ljubljanski teološki fakulteti. Škofija, ki jo bo prevzel, je relativno mlada škofija, saj je bila s papeževim odlokom ustanovljena šele leta 2006, istočasno kot murskosoboška in koprska škofija.

Loading...