vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

Magnifico Odkrito.si

Magnifico v nebesih

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Praznovanje 500. obletnice smrti ustanovitelja Dunajskih dečkov

Deli na:
Praznovanje 500. obletnice smrti ustanovitelja Dunajskih dečkov

Zbor dunajskih dečkov je bil ustanovljen v dobi cesarja Maksimilijana I. v 15. stoletju, ustanovil ga je dunajski škof, Ljubljančan Jurij Slatkonja. V deških letih so v zboru peli tudi Joseph Haydn, - Foto: Festival Ljubljana

V novomeški škofiji bo danes osrednja slovesnost ob 500. obletnici smrti ljubljanskega in novomeškega prošta ter ustanovitelja znamenitih Dunajskih dečkov Jurija Slatkonje. V ta namen bo danes popoldne novomeški škof Andrej Saje v novomeški stolnici daroval slovesno mašo, pridigo pa bo imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Slatkonja se je rodil 21. marca 1456 v Ljubljani, umrl pa 26. aprila 1522 na Dunaju, kjer je tudi pokopan v tamkajšnji stolnici. Velja za ustanovitelja zbora Dunajski dečki, ki še vedno deluje in je znan po vsem svetu.

Po študiju filozofije je postal duhovnik in v času habsburškega cesarja Maksimilijana I., s katerim so ga družile prijateljske vezi, tudi kapelnik na dvoru. Leta 1500 je postal prošt Kolegiatnega kapitlja v Novem mestu, že prej prošt ljubljanskega stolnega kapitlja. Leta 1513 ga je cesar Maksimilijan imenoval za dunajskega škofa.

Njegovo delo je na Dunaju in tudi v Sloveniji pustilo trajne sledi. Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja, ki ga je leta 2007 v okviru Baragovega zavoda ustanovila novomeška škofija, danes nadaljuje njegovo delo na glasbenem področju. Združeni zbor in orkester omenjenega konservatorija bosta tudi pela in igrala na današnji slovesni maši.