tana hoy Svet24.si

Osupljive prerokbe in opozorilo za december 2022

profimedia-0674788030 Svet24.si

Legendarni Pele na smrtni postelji

I-rosvita pesek-pl004 Necenzurirano

Zakaj se Rosvita moti #kolumna

murska-sobota, medicop, peter-podlunšek, reševalna-vozila Reporter.si

Bogatenje z javnim zdravstvom: to je dobavitelj, ...

doncic re Ekipa24.si

Luka Dončić blestel (tudi) v New Yorku! Kako ...

Princ William Odkrito.si

William zahteva dokaze!

argentina navijaci re Ekipa24.si

V Katarju na 48 tekmah 2,45 milijona gledalcev

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novomeški škof Andrej Saje: nekateri duhovniki zlorabljajo eksorcizem nad cepljenimi verniki

Deli na:
Novomeški škof Andrej Saje: nekateri duhovniki zlorabljajo eksorcizem nad cepljenimi verniki

Novomeški škof Andrej Saje - Foto: Škofija Novo mesto

Proticepilstvo je nadstrankarsko in nadideološko. Z njim se – tudi pri duhovnikih – otepajo tudi v Cerkvi na Slovenskem. S pojasnilom »ob nekaterih napačnih teoloških razlagah in praksah ob cepljenju proti virusu Covid-19« se je danes oglasil tudi novi novomeški msgr. dr. Andrej Saje. Želi razjasniti dvome in ustaviti napačno prakso glede vprašanja cepljenja in povezave cepiva z delovanjem hudobnega duha.

Na škofijski ordinariat v Novem mestu se je v zadnjih dneh obrnilo več vernikov. Škofa Sajeta so seznanili s prakso, kjer duhovnik zaradi domnevne povezave cepljenja s hudobnim duhom izvaja zarotilne molitve nad verniki, ki so bili cepljenji proti covid-19. »Ker ni dvoma o dobronamernosti, s cepivom ne moremo in ne smemo povezovati vplivov hudobnega duha,« je zapisal škof Saje in dodal. »Za take molitve ni razloga, zato je tak obred zloraba eksorcizma.«

Na možnost zlorab molitev eksorcizmov nas po besedah Sajeta opozarja obrednik Eksorcizmi in druge prošnje iz leta 2020 v točki 15, ko eksorcistu naroča: »Zelo dobro naj loči med napadi hudiča in tisto lahkovernostjo, zaradi katere nekateri, tudi verni, menijo, da so žrtve sovražnosti, zle usode ali uroka, ki so jih nanje ali na njihove bližnje ali imetje zgrnili drugi. Tem naj ne odreče duhovne pomoči, na noben način pa naj ne opravi eksorcizma; more pa z njimi in zanje moliti primerne molitve, tako, da bi našli Božji mir.«

Pojasnilo ob nekaterih napačnih teoloških razlagah in praksah ob cepljenju proti virusu Covid-19

Novomeški škof se Vsem zdravstvenim delavcem in drugim ustanovam zahvaljuje za opravljeno delo v času epidemije. Vse prosim, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike in konec epidemije.

Kot je še zapisal Saje, učiteljstvo Cerkve ne vidi razloga, da bi dvomilo v učinkovitost in varnost cepiva, ki so ga odobrile pristojne institucije, saj je požrtvovalna skrb medicinskega osebja za okužene največji dokaz, da želi uradna medicina v času pandemije bolnikom pomagati. Kljub jasnemu stališču učiteljstva Cerkve, papeža in zbora škofov, je v zadnjem času tudi pri nekaterih posameznikih, duhovnikih in vernikih, znotraj Cerkve v Sloveniji moč opaziti dvom v učinkovitost in varnost cepiv.

»Kakor je bilo s strani medicinske stroke že večkrat pojasnjeno, je doslej tudi z vidika morale najbolj znan in učinkovit ukrep za zajezitev bolezni covid-19 cepljenje. Znanstveniki so prvič v zgodovini človeštva tako hitro odkrili primerno cepivo, ki v znatni meri učinkovito prepreči okužbo ali pa močno omili težji potek bolezni. Papež Frančišek je 'cepljenje s cepivi, ki so jih odobrile pristojne ustanove,' označil kot dejanje ljubezni. Tudi slovenski škofje spodbujamo vernike k cepljenju, ko pravimo: 'Cepljenje je eden od najbolj učinkovitih ukrepov za omejitev in izkoreninjenje pandemije Covid-19'  ter dodajamo '… odgovornost vsakega državljana je, da zaščiti svoje zdravje ter življenje in zdravje svojih bližnjih' (Komisija Pravičnost in mir SŠK, 29. 9. 2021). Hkrati smo v isti izjavi poudarili: 'Odločitev za cepljenje je seveda svobodna, vendar ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. Nihče nima pravice v imenu svoje svobode ogrožati življenja svojih bližnjih,'« je še zapisal Saje.