20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nove žrtve mraza po Evropi; najnižje temperature v desetletjih

Deli na:

Sneg in mraz še naprej povzročata težave v precejšnjem delu Evrope. Iz Poljske, kjer so se temperature spustile na minus 32 stopinj, poročajo, da je v zadnjih 24 urah umrlo še devet ljudi. V Črni gori so zaradi sneženja velike težave v prometu, podobno v Italiji, medtem ko na Hrvaškem težave povzroča predvsem veter.

Zaradi vetra, poledice in snega so na Hrvaškem zaprti nekateri deli avtocest proti Reki in Dalmaciji ter deli jadranske magistrale, medtem ko so nekatere ceste odprte le za osebna vozila. Za promet so zaprte avtocesta proti Splitu na odseku Sveti Rok - Maslenica ter avtocesta proti Reki med odcepoma Kikovice in Delnice ter jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene.

Občasno še sneži v Liki in Dalmaciji, v Istri pa piha močna burja, medtem ko na severnem in srednjem Jadranu ter v Gorskem Kotarju občasno piha orkanski veter. Zaradi burje ne vozijo trajekti na večino kvarnerskih in dalmatinskih otokov.
 
Sneg je v sredo pobelil večji del jadranske obale od Opatije prek Zadra in Šibenika do otoka Korčula in območja Dubrovnika. Snežna odeja je bila debela od enega do dveh centimetrov.
 
Iz Črne gore poročajo o močnem sneženju, zaradi česar je od srede zvečer zaprto letališče v Podgorici. Zaprte so tudi številne ceste, težave so pri oskrbi z elektriko.
 
Še naprej je hud mraz tudi v Srbiji, kjer za prihodnje dni prav tako napovedujejo novo sneženje, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
Sneži tudi na severu in v osrednjem delu Italije, zaradi česar so nastale velike težave v prometu. Ponoči sta zaradi snega obstala vlaka s po 200 oziroma 80 potniki med Pescaro in Ancono, zaprto je letališče v Bologni. Sicer pa italijanski vremenoslovci ugotavljajo, da je državo zajel najhujši mraz v zadnjih 27 letih.
 
Sneg je Ferrari danes prisilil, da je preložil za petek načrtovano predstavitev novega dirkalnika formule 1 v Maranellu.
 
Na Poljskem pa beležijo vedno nove žrtve mraza, predvsem med brezdomci. Skupno je sicer v tej državi od petka umrlo že 29 ljudi, mraz pa se še stopnjuje in davi se je živo srebro skoraj po vseh državi spustilo pod minus 20 stopinj. Na območju Zakopan blizu meje s Slovaško so zato danes zaprli šole.
 
V Ukrajini, kjer so se temperature spustile pod minus 30 stopinj, pa je po najnovejših podatkih v zadnjem tednu umrlo 63 ljudi, od tega 41 na ulicah.