Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Promet po Sloveniji ovirajo snežni plazovi, snegolomi in poplave

Deli na:
Promet po Sloveniji ovirajo snežni plazovi, snegolomi in poplave

Foto: Bobo

Promet po Sloveniji danes zelo ovirajo podrta drevesa, snežni plazovi, voda na cestah in ponekod že narasle reke. Težave imajo v železniškem prometu, nekaj zamud je v avtobusnem prometu, zapleti so bili tudi na brniškem letališču. Poledica in žled povzročata največ težav v zgornjem Posočju in na Notranjskem, kjer so zaprte nekatere ustanove.

Več podrtih dreves je trenutno na območju Koroške in Štajerske, zato imajo veliko dela gasilci in druge vzdrževalne službe, ki odstranjujejo podrta drevesa in vejevje s cest. Snežni plazovi ovirajo promet na severnem Primorskem in Gorenjskem. Na Gorenjskem trenutno še sneži, medtem ko drugje po Sloveniji pada dež, ponekod tudi leden dež. Promet ovirajo tudi plužne in posipne ekipe.

Izredne razmere so danes na Notranjskem in Severnoprimorskem, kjer pristojni ljudem svetujejo, naj ostajajo doma, saj so ceste poledenele, promet pa oviran zaradi podrtih dreves, ki onemogoča dostop tudi gasilskim in reševalnim vozilom. Osnovne šole in vrtci so zaprti v Pivki, Prestranku, Knežaku in Čepovanu, življenje na območju Pivke, Postojne in Zgornjega Posočja je ohromljeno tudi zaradi izpada električne energije.

Agencija za okolje, ki je za severozahod države zaradi velike nevarnosti snežnih plazov izdala rdeči alarm, opozarja tudi na možnosti poplav vodotokov v jugozahodnem delu države. Reka Reka je že presegla opozorilni pretok in poplavlja na območjih pogostih poplav. Reka in njeni pritoki bodo preko dneva še naraščali.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi snežnih plazov zaprta cesta Predel Bovec med Logom pod Mangartom in Možnico, turistična cesta Krnica-Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno ter lokalna cesta Idrija-Vojsko.

Zaradi taljenja snega je na številnih cestah po državi večja količina vode in snežne brozge na cestiščih. Priporočajo previdno vožnjo in prilagoditev vožnje voznim razmeram.



Zaradi poplavljenih cestišč pa je promet oviran na cesti Bloška polica-Pudob med Ložem in Starim trgom, popolnoma pa je zaprta cesta Ilirska Bistrica-Jelšane pri Mali Bukovici. Zaradi poledice sta zaprti cesti Željne-Rog-Baza-Podturn in regionalna cesta Podnanos-Razdrto.

Potniški vlaki iz Ljubljane proti Primorski in v obratni smeri ne vozijo zaradi težav, ki jih povzročata žled in padci vejevja na progo. Za potnike je organiziran nadomestni prevoz z avtobusi, ki poteka glede na razmere na cestah, zaradi česar bo tudi v prihodnje prihajalo do večjih zamud. Tovorni vlaki so se ustavili že v četrtek. Na drugih progah večjih zamud ni, je za STA povedal Marko Tancar iz Slovenskih železnic.

V avtobusnem prometu so trenutno krajše zamude, od 10 do 15 minut pri prihodih avtobusov na ljubljansko avtobusno postajo, odhodi pa potekajo po voznem redu. Na brniškem letališču pa so imeli ponoči težave zaradi ledenega oklepa, ki je nastajal na letalih, zaradi česar je prišlo do zamud v letalskem prometu, so za STA povedali na Aerodromu Ljubljana.

Zaradi snega, dežja in žleda je danes na določenih delih Slovenije otežena, ponekod pa celo onemogočena tudi dostava poštnih pošiljk. Prihaja do določenih zamud v dostavi, vendar se pismonoše trudijo, da opravijo dostavo v čim večji možni meri, pri čemer pa morajo predvsem paziti na svojo varnost, so pojasnili na Pošti Slovenije.

Na širšem območju Ljubljane so po besedah Braneta Gašparoviča iz ljubljanske zimske službe ponoči plužili in posipavali glavne ceste, tako da so te zdaj večinoma sčiščene. Trenutno zimska služba čisti in pluži stranske ceste, že od jutra pa tudi delavci čistijo in posipavajo površine za pešce in predvsem izpostavljene dele cestišč, kot so mostovi in klanci. Glede na trenutne temperature nad ničlo zdaj tudi ni več večje nevarnosti poledice.