Revija Reporter
Slovenija

Nove košarice za gibanje Povežimo Slovenijo

STA
1 267

29. jan. 2021 10:36 Osveženo: 10:37 / 29. 1. 2021

Deli na:

Od gibanja Povežimo Slovenijo se distancira tudi predsednik Zdus Janez Sušnik, saj da mu ni nihče omenil, da gre za združitev strank, ki bi nastopile na volitvah. V Stranki mladih - Zeleni Evrope pa sicer podpirajo prizadevanja za iskanje povezovanj, vendar v tej iniciativi ne prepoznajo zaveze k spoštovanju načel Evropske zelene stranke.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Sušnik je bil namreč med omenjenimi na predstavitvenem videu gibanja Povežimo Slovenijo na torkovi novinarski konferenci. V sporočilu za javnost pa je pojasnil, da gibanje kot civilno družbo podpira, demantira pa kakršnokoli povezavo svojega imena v funkciji predsednika Zdusa s kakršnokoli politično stranko oz. listo. "Nihče mi ni z besedo omenil, da nastaja pod okriljem Povežimo Slovenijo združitev malih političnih strank, ki bi na prihodnjih državnozborskih volitvah skušale priti v slovenski parlament. Z menoj seveda nikakor ne, ker kot predsednik Zdusa zastopam članstvo različnih političnih preferenc in moram biti neopredeljen," je zapisal.

Gibanje, ki širšo javnost, državni zbor in vladajočo strukturo opozarja na probleme, ki jih je zaradi razdvojenosti veliko, je po njegovem mnenju sprejemljivo. "Politična stranka, ustanovljena na temelju nevladne organizacije, gibanja Povežimo Slovenijo, pa je nekaj povsem drugega, zato se z izjavo ograjujem od vseh nadaljnjih povezav, da se gibanje, ki sem ga razumel kot civilno družbo, zlorabi kot bližnjico za politične interese in prikrite namere s prozornim političnim ozadjem," je navedel.

Iz Stranke mladih - Zeleni Evrope pa so sporočili, da so sicer podpirali prizadevanja Zelenih Slovenije za iskanje povezovanj, vendar ob spoštovanju načel Evropske zelene stranke (EGP). "Glede na to, da v iniciativi Povežimo Slovenijo ne prepoznamo zaveze k spoštovanju takšnih vrednot, se k takšni iniciativi ne moremo priključiti," so pojasnili.

Ob tem so spomnili, da so s stranko Zeleni Slovenije junija 2019 podpisali sporazum o zelenem sodelovanju, v katerem so med drugim dorekli, da bodo usklajeno soustvarjali zeleno politiko v Sloveniji ob upoštevanju načel EGP, se pred vsakimi volitvami dogovorili o načinu in obliki nastopa ter skupaj pripravili predloge zakonov. V sporazumu so tudi objavili odprto povabilo k sodelovanju za vse zainteresirane organizacije in posameznike, ki jim je skupno to, "da je zelena politika nadstrankarska ter ne pristaja na delitve levo-desno," so navedli.

Po torkovi predstavitvi se je od gibanja Povežimo Slovenijo distanciral tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je bil tudi omenjen v predstavitvenem filmu. Mehova izjava, da se je treba v Sloveniji povezovati in ne izključevati, je bila izrabljena, saj odraža njegov osebni pogled na to, da je treba preseči delitve v dobro državljanov in gospodarstva, kar pa nikakor ne pomeni, da je podpornik ali predstavnik novega gibanja, so sporočili iz zbornice.

V vabilu na predstavitev gibanja so med tistimi, s katerimi se dogovarjajo za sodelovanje, navedli tudi nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, a je ta nato sporočila, da z ekipo zaključuje aktivnosti za ustanovitev stranke in se v tej fazi ne povezujejo z nobeno drugo, pozdravlja pa povezovalno politiko. V stranki Dobra država pa so pojasnili, da podpirajo vse pobude, ki razbijajo trenutno levo-desno polarizacijo, ne podpirajo pa tistih, ki so vpleteni v koruptivna dejanja, in pobud brez programa.

Pobudnica in koordinatorica gibanja ter podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer se je v sredinem odzivu na izjave o distanciranju nekaterih omenjenih v predstavitvi opravičila, če je kdorkoli od teh, s katerimi so se pogovarjali o sodelovanju ali podpori gibanju, karkoli napačno razumel. "Tudi iz predstavitvenega filma pa je razvidno, da gre za podpore povezovalnim prizadevanjem, in nikakor ne za kandidature za katerokoli mesto," je navedla.