Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zvezde referenduma o vodi gredo na volitve: Uroš Macerl in Urša Zgojznik ustanavljata novo zeleno stranko

Deli na:
Zvezde referenduma o vodi gredo na volitve: Uroš Macerl in Urša Zgojznik ustanavljata novo zeleno stranko

Uroš Macerl - Foto: Šimen Zupančič

V nacionalno politiko se podajata med drugimi nevladniki in civilnodružbenimi organizacijami tudi predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik in predsednik društva Eko krog Uroš Macerl. V petek bo na predstavitvi novi zeleni stranki podporo izrekel tudi predsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz.

Politično levi aktivizem nevladnikov ni presenečenje glede na do njih omejevalno (finančno) in zakonodajno politiko vlade Janeza Janše.

Legenda slovenskih zelenih Dušan Plut je glede na ljudi, ki se zbirajo okoli nove zelene stranke, optimist. Direktorica inštituta Mediana Janja Božič Marolt nam je glede nove stranke pred meseci dejala: »Do volitev se lahko zgodi še marsikaj. Nova stranka z dovolj karizmatičnim voditeljem in ekipo ter programom se lahko hitro uveljavi, nenazadnje se nam to dogaja iz volitev v volitve.«

Urša Zgojznik je kot nosilka že sodelovala na zadnjih evropski volitvah na listi, na kateri so se povezali Piratska stranka, SMS-Zeleni, Delavska stranka, Solidarnost, Lista kolesarjev in pešcev … Bili so daleč od preboja in mandata, a sta bila z Macerlom ena od najbolj izpostavljenih pobudnikov in aktivistov uspelega referenduma o vodi.

Foto: Mediaspeed/Vid Rotar - Urša Zgojznik

Macerl je sicer po referendumu večkrat izjavil, da ga aktivna politika ne zanima, novinarska poizvedovanja in špekuliranja – predvsem glede aktiviranja mladih volivcev – pa so se izkazala za utemeljena. Uspeh nove stranke Zelenih z velikim deležem mladih volivcev bi utegnil prizadeti vzpon stranke Levica.   


Na pobudo društva Ekologi brez meja so bile izpeljane tri množične mobilizacije prebivalstva Očistimo Slovenijo. Zlasti prva (2012) z 280.000 prostovoljci je bila v evropskem merili rekordna. Ekološki kmetovalec Uroš Macerl iz Zasavja je za leto 2017 prejel Goldmanovo okoljsko nagrado, največje svetovno priznanje okoljskim aktivistom. Dobil jo je za uspešen boj s cementarno Lafarge.

Ali novonastajajoča zelena stranka lahko računa na podporo ustanovitelja Zelenih Slovenije dr. Dušana Pluta? Ta jo je Urošu Lebnu in njegov stranki Z.DAJ spomladi gladko odrekel. »Najprej moram videti program stranke. Večkrat se je že zgodilo, da potem ni bil takšen, kot si ga predstavljam za zeleno stranko. Glede na ljudi, ki stranko ustanavljajo, pa sem optimist.« Plut je še dodal, da ta generacija okoljevarstvenikov ne potrebuje »stricev iz ozadja«. »Morda bom z njimi sodeloval, če so bomo ujeli v pogledih predvsem glede trajnostnega razvoja.«

Do zdaj je bil še vsak poskus nove zelene stranke oziroma neke povezovalne zelene zgodbe kontaminiran s slabimi izkušnjami prejšnjih zelenih strank. Vse so se, velikokrat istočasno,  zaklinjale, da so zelene. Nihče ni znal izrabiti krize zaupanja v mainstream stranke, ki se je stopnjevala z gospodarsko krizo. Nemškim zelenim je to vendarle uspelo, avstrijski zeleni so po zadnjih volitvah stopili v koalicijo z avstrijsko ljudsko stranko. Glavni nasprotnik kandidata nemške krščanske demokracije (CDU) so bili nekaj časa Zeleni s kanclersko kandidatko Annaleno Baerbock. Ta je od srede nova zunanja ministrica v vladi socialdemokrata Olafa Scholza.

Kar 8,8 odstotka glasov na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 v takratni družbenopolitični zbor so volivci namenili Zelenim Slovenije pod vodstvom Dušana Pluta. Osem delegatov je v tem zboru tako prispevalo k Demosovi večini. Plut je takrat ugotavljal, da je socializem ekološko destruktiven, večkrat je pozneje pojasnil, da je le v samostojni Sloveniji videl obet za Zeleno Slovenijo. Ob pat položaju v vodstvu stranke je bilo njemu prepuščena odločitev za pridružitev demokratični opoziciji. Tudi zato, je priznal pozneje, ker je dobro poznal Lojzeta Peterleta in mu zaupal. Oba sta bila študenta geografije in zgodovine.