Revija Reporter
Slovenija

Kaj pravi Uroš Macerl o "stricu" Gregorju Golobiču, ki ga je branil pred Niko Kovač

Igor Kršinar
5.345

31. dec. 2021 7:42 Osveženo: 7:44 / 31. 12. 2021

Deli na:

Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Primož Lavre

Uroš Macerl in Urša Zgojznik, voditelja nove zelene stranke Vesna, sta v intervjuju za Reporter spregovorila tudi o stricih in tetah njune stranke.

V mislih sem imel zapis Nike Kovač, ki jo je novica o ustanovitvi stranke sprva prestrašila. Ali drži, da bomo dobili stranko na konservativnejši strani? Bo Vesna konservativna zelena stranka?



Uroš: To ne drži.

Urša: Ta zapis nas je presenetil, ker ima vsakdo lahko svoje prepričanje o določeni temi, saj smo vendarle odprta družba. Popredalčkati neko gibanje, preden ga spoznaš, preden sploh veš, kdo je tam, pa se mi zdi malo otročje. Najprej se je treba pomeniti, spoznati, tudi pogovoriti o morebitnih zadržkih. Vendar se tudi mi lahko vprašamo, kdo je izkoristil referendum za kaj. Mi to gotovo nismo, kar kažejo naša pretekla dela. Mogoče je res treba iz civilne družbe stopiti v politiko. Težko bi rekla, da bomo konservativna stranka, saj sledimo evropski zeleni stranki, ki so naši partnerji, prijatelji. Seveda pa stvari aktualiziramo za Slovenijo, predvsem si želimo presegati, kar se je zgodilo takoj, ko so nam začeli lepiti etikete.

Uroš: Z levimi in desnimi …

Urša: O tem ne želimo več razpravljati, nam gre za novo polje, ki je zelo očitno neodprto. Namesto da taborimo na starih vzorcih, se pogovarjajmo o prihodnosti. Če bomo pri kakšni temi konservativni, pač bomo, saj pri okolju bi morali biti bolj konservativni, če ga želimo ohraniti pred tako imenovanim razvojem za vsako ceno. Pri kakšni temi pa smo lahko tudi bolj odprti. Vemo, da se je kje treba postaviti levo ali desno, toda teh stvari ne želimo zabetonirati.

Nad novo zeleno stranko je zelo navdušen nekdanji politik Gregor Golobič, ki vas je branil pred Niko Kovač. Je on vaš stric iz ozadja? Imate kakšne stike z njim?

Uroš: Iskreno vam povem, da me je to presenetilo, saj se v življenju z njim nisem nikoli srečal, niti govoril nisem z njim. Poznam ga preko medijev, in če bi ga srečal, bi ga prepoznal. Zato me je presenetil njegov angažma v teh razpravah. Ampak če nas podpira, je to v redu.

Urša: Mi nimamo stricev iz ozadja, imamo strice in tete iz lokalnih okolij …

Uroš: Imamo babice, dedke, imamo očete in matere, otroke, ti so pač naša moč.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24