Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres je »ogrel« svojo prvo ljubezen – filozofijo

Deli na:
Nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres je »ogrel« svojo prvo ljubezen – filozofijo

Anton Stres leta 2010. - Foto: Bobo

»Imam namen vrniti se k prvi ljubezni in moja prva ljubezen je, kot že veste, filozofija. Dolga leta sem poučeval filozofijo. Zdaj v letih škofovanja sem se od svoje prve ljubezni oddaljil, ljubezen se je ohladila in sedaj jo želim obnoviti, poglobiti, na novo ogreti,« je po odstopu (2013) dejal nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres.

Obljubo je držal in prav danes je v sozaložništvu Celjske Mohorjeve Fakultete za poslovne vede Katoliškega inštituta in Inštituta Karantanija izšel njegov obsežni (1024 strani) Leksikon filozofije. Začel ga je pisati v Parizu, kamor se je umaknil za leto dni po odstopu. Dr. Anton Stres, predsednik Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofijski konferenci, je 1974 je v Ljubljani doktoriral iz teologije, deset let pozneje pa v Parizu še iz filozofije.

Založniki so Stresovo najnovejše delo predstavljajo kot najobsežnejši in najtemeljitejši leksikon filozofije na Slovenskem. Je razlagalne narave in vsebuje več kot 2400 gesel. Avtor v njem izčrpno obravnava filozofske pojme in imena številnih filozofov najrazličnejših filozofskih smeri in nazorov ter jih opredeli tako s temeljnimi življenjskimi podatki kot tudi z umestitvijo njihovega filozofskega dela. Slovarska gesla obogati z izvirnimi strokovnimi razlagami, ki so plod avtorjevega dolgoletnega filozofskega raziskovanja. Slovar je jasno in pregledno zasnovan. Uporaben je za najširši krog uporabnikov bodisi za njihov prvi stik s filozofskimi vsebinami bodisi za njihovo poglobljeno filozofsko raziskovanje.

Akademik dr. Janko Kos, ki je prispeval spremno besedo, je zapisal, da je vidna odlika »Stresovega Leksikona filozofije nepristranska in znanstveno podprta objektivnost geselskih razlag. S tem se močno razlikuje od prejšnjih slovenskih slovarjev ali leksikonov filozofije.« Avtor uvodne razprave dekan Teološke fakultete in filozof dr. Robert Petkovšek je prepričan, da  Leksikon filozofije»ni zgolj delo ali knjiga, ki jo vzameš v roke in odložiš, ampak je odsev poti, ki jo je doslej prehodila filozofska racionalnost kot takšna in tudi filozofija na Slovenskem; prav tako pa bo kažipot filozofiji in podpora duhovnemu in političnemu dozorevanju duha v našem prostoru in času.«

Dr. Anton Stres bo Leksikon filozofije predstavil na knjižnem sejmu jutri popoldne ob petih popoldne. V razpravi bodo poleg njega sodelovali tudi dr. Janko Kos, dr. Robert Petkovšek in dr. Bojan Žalec.