favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ženevi pogajanja o združitvi Cipra

Deli na:
V Ženevi pogajanja o združitvi Cipra

Foto: Reuters

V Ženevi bo danes potekala mednarodna konferenca o ciprskem vprašanju, prva v 43 letih.

Na njej bodo poleg predstavnikov ciprskih Grkov in Turkov sodelovali še predstavniki Grčije, Turčije in nekdanje kolonialne sile Velike Britanije. Cilj je oblikovanje federalne države na od leta 1974 razdeljenem otoku.

V Ženevi so zadnja dva dni že potekale priprave na konferenco, ki jo je posebni odposlanec Združenih narodov Espen Barth Eide že označil za zgodovinski dogodek in priložnost.

Strani sta si v sredo tudi izmenjali predloga zemljevidov o izmenjavi ozemelj. O tem sta se 1. decembra lani dogovorila ciprski predsednik Nicos Anastasiades in vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci.

Po besedah Eideja sta obe strani v pripravljalnih pogovorih že našli odgovore na najtežja odprta vprašanja. Kljub temu je za danes ostalo še veliko dela. O podrobnostih pa Eide ni govoril, je v sredo še poročala dpa.



V Ženevi se danes sicer ne bodo sestali voditelji, ampak "le" zunanji ministri in voditelji ciprskih pogajalcev. Konferenca pa bo verjetno potekala več dni, je še napovedal Eide. Če bo prišlo do dogovora, bodo v Ženevo dopotovali tudi turški predsednik Recep Rayyip Erdogan, predsednik grške vlade Aleksis Cipras in britanska premierka Theresa May.

V Ženevo naj bi danes prišel tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je v sredo na Malti opozoril, da so tokratna pogajanja "povsem zadnja možnost za rešitev ciprskega vprašanja". "Napočil je čas za združitev otoka," je poudaril.

Juncker je obenem strani pozval, naj tvegata. "Ko gre za mir, je treba tvegati. Ko gre za mir, bolj tvegajo tisti, ki ne tvegajo," je opozoril predsednik komisije, ki reševanju ciprskega vprašanja že vseskozi namenja veliko pozornosti.

Ciper, ki je sicer država članica EU, je od leta 1974 razdeljen na grški in turški del. Samooklicano turško Republiko severni Ciper priznava le Turčija.