gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Zmaga in porazi: Analize in komentarji predsedniških volitev

Deli na:
Zmaga in porazi: Analize in komentarji predsedniških volitev

Foto: Primož Lavre

Borut Pahor je po dvajsetih letih prvi predsednik republike, ki bo ponovil mandat.

Postavil se je ob bok svojemu nekdanjemu šefu partije in zdaj trdovratnemu nasprotniku prvemu predsedniku Milanu Kučanu. Zmagal je v šestih volilnih enotah (in v 71 volilnih okrajih), njegov protikandidat kamniški župan Marjan Šarec le v dveh. Pahor bo prisegel v državnem zboru 23. decembra.

Predsedniške volitve so pokazale, da večina volivcev volitve ignorira. Zmagovalca je ogrozil kandidat, ki ga ne podpira nobena od parlamentarnih strank. To obeta nove pretrese na spomladanskih parlamentarnih volitvah. Pred izzivi sta oba tabora, podpora Šarcu na podeželju pa utegne biti dodatna težava za opozicijo pred parlamentarnimi volitvami, meni politični analitik dr. Aleš Maver.  

V tiskani izdaji in v Trafiki24 prinašamo analize letošnjih volitev in mnenja strokovnih komentatorjev, kaj rezultat pomeni za Pahorja in za Šarca; več o tem, ali se nam po zmagi obeta drugačni Pahor; ali bo že razmišljal na evropsko kariero – ko se mu bo mandat iztekel, ne bo star niti šestdeset let; kako so bile volitve referendum o Borutu Pahorju; kako je Zoran Janković spremenil načrte Pahorjevih podpornikov; sta Erjavec in Židan vplivnejša od Janše in Kučana; o izjavahe nekaterih politikov, da so predsedniške volitve zaradi nizke udeležbe nelegitimne; bo Marjan Šarec ustanovil stranko na državni ravni in se z njo udeležil parlamentarnih volitev?