Revija Reporter
Svet

Avstrijec svari pred krizo nemškega gospodarstvo. Bo morebitni zlom Nemčije udaril tudi po Sloveniji?

A. Ž.

22. dec. 2018 6:00

Deli na:

Najbolj sem zaskrbljen zaradi nemškega gospodarstva, pravi prvi mož Avstrijske centralne banke Ewald Nowotny.

Najnovejše gospodarske prognoze namreč nemškemu gospodarstvu napovedujejo nižjo rast, kar utegne ogroziti trdnost evroobmočja. V nemškem industrijskem sektorju so tako najbolj pesimistični po maju 2016.

Poslovno ozračje je slabo tudi v nemški trgovini in storitveni dejavnosti. Še najmanj črnogledi so v nemškem gradbenem sektorju.

Veliko vprašanje je, ali so v ozadju nižje nemške rasti posebni dejavniki, kot je kriza v avtomobilski industriji zaradi testov izpušnih plinov, ali strukturni razlogi, je v intervjuju za nemški poslovni časnik Handelsblatt dejal Nowotny, ki Avstrijsko centralno banko vodi od leta 2008.

Nemško gospodarstvo je precej odvisno od izvoza, zaradi česar je nemška blaginja zelo odvisna od razvoja dogodkov po svetu. Zlasti so nevarna so geopolitična tveganja, ki lahko zelo ogrozijo nemško gospodarstvo.

Nemško gospodarstvo namreč veliko izvaža na Kitajsko in ZDA, ki sta se zapletli v trgovinsko vojno. Poleg tega ameriški predsednik Donald Trump grozi s protekcionističnim omejevanjem izvoza evropskih (nemških) avtomobilov v ZDA.

Dobra gospodarska kondicija Nemčije je zelo pomembna za Slovenijo, saj je ta država naša največja gospodarska partnerica. Po statističnih podatkih je od januarja do septembra letos blagovna menjava med državama znašala 8,9 milijarde evrov.

Slovenija je v Nemčijo izvozila za 4,7 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 4,1 milijarde evrov. Slovenija je tako v menjavi z Nemčijo dosegla trgovinski presežek v višini dobrih 600 milijonov evrov. Lani je bil v celem letu trgovinski presežek v menjavi z Nemčijo vreden 451 milijonov evrov.