Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bivši šef Sove Kozmelj bo zaslišan na zaprti seji preiskovalne komisije DZ

Deli na:
Bivši šef Sove Kozmelj bo zaslišan na zaprti seji preiskovalne komisije DZ

Rajko Kozmelj - Foto: Bobo

Pred preiskovalno komisijo o ukrepanju v epidemiji covida-19, ki je bila ustanovljena na zahtevo koalicije, je stopil nekdanji direktor Sove Rajko Kozmelj. Pojasnil je, da je Sova dogajanje v povezavi s koronavirusom začela spremljati konec leta 2019. Zaradi njegove napovedi o navajanju tajnih podatkov se bo seja nadaljevala za zaprtimi vrati.

Predsednica komisije Suzana Lep Šimenko (SDS) je pred začetkom zaslišanja Kozmelja povedala, da je komisija tokrat pridobila sklep o razrešitvi dolžnosti varovanja tajnih podatkov, ki se nanaša na podatke, ki so predmet preiskave komisije.

Kozmelj je nato poudaril, da mora spoštovati zakon o tajnih podatkih in zakon o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), zato lahko na javnem delu zaslišanja pove bolj malo. Ob tem je pojasnil, da je Sova ob koncu leta 2019 pričela z intenzivnim spremljanjem razmer glede koronavirusa in ukrepanja Kitajske ob njegovem širjenju, svoje aktivnosti pa je agencija v januarju in februarju 2020 še okrepila na načine, o katerih na odprtem delu seje ne more govoriti.

Lep Šimenkova je sejo zato prekinila, nadaljevanje pa bo potekalo za zaprtimi vrati.

Obdobje parlamentarne preiskave, sklicane na zahtevo koalicije, sega do 1. februarja 2020, ko je vlado še vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Namen komisije je med drugim ugotoviti morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za gospodarnost in pravočasnost nabav naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme, za sprejete ukrepe pred in v času epidemije. Trenutna vlada namreč trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Šarca pustili prazna skladišča.