Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Knovs Črnčeca zaslišuje za zaprtimi vrati; Selana ni bilo v DZ

Deli na:
Knovs Črnčeca zaslišuje za zaprtimi vrati; Selana ni bilo v DZ

Damir Črnčec - Foto: Bobo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je današnje pogovore v zvezi s prisluškovalno afero v arbitraži za zaprtimi vrati začela zaslišanje nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Damirja Črnčeca. Še pred njim je bil vabljen nekdanji direktor Sove Sebastijan Selan, a se zaslišanja ni udeležil.

Po pogovoru s Črnčecem, ki je zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, člani komisije pričakujejo še nekdanjega direktorja Sove Staneta Štembergerja. Selan, Črnčec in Štemberger so bili direktorji Sove v letih od 2011 do 2013.

Člani Knovsa so prejšnjo sredo že opravili pogovore s slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem, pa tudi z Andrejem Rupnikom, ki je Sovo vodil med letoma 2007 in 2010. Predvidoma 28. junija naj bi pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta, ter nekdanjega generalnega sekretarja MZZ Tomaža Kunstlja.

Cilj teh pogovorov je po besedah predsednika Knovsa Mateja Tonina (NSi) razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela Drenikova in Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati.