Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškofija Ljubljana Jankovićevim očita nacionalizacijo pokopališča v Šentvidu

Deli na:
Nadškofija Ljubljana Jankovićevim očita nacionalizacijo pokopališča v Šentvidu

Pokopališče v Šentvidu. - Foto: zale.si

"Nobena državna ustanova nima pravice, da kot javno dobro razglasi nekaj, kar je ves čas služilo vsem prebivalcem nekega kraja, da bi si potem to lahko prilastila," se je Nadškofija Ljubljana odzvala na razlastitev pokopališča in kapele v Šentvidu nad Ljubljano s strani Mestne občine Ljubljana.

Nadškofija je odgovorila Radiu Ognjišče, ki je poročal o prizadevanjih Mestne občine Ljubljana za razlastitev lokalnega pokopališča v Šentvidu, ki je v lasti župnije Šentvid. V postopkih MOL-a se kaže nova oblika nacionalizacije premoženja, ki služi vsem ljudem, z nacionalizacijo pa imamo že v preteklosti preveč slabe izkušnje, da bi jo danes lahko mirno dopustili in sprejeli," pravijo v nadškofiji.

Posledično v nadškofiji izražajo podporo župniji Ljubljana-Šentvid in krajanom Četrtne skupnosti MOL Šentvid "pri njihovih dednih in zakonitih pravicah, da pokopališče kot doslej tudi v prihodnje ostane v njihovi lasti".



Opozarjajo, da je velika večina pokopališč v Republiki Sloveniji v lasti župnij, torej vernikov in prebivalcev določenega področja. "Nobena župnija ni nikoli nikomur preprečevala, da bi bil pokopan na pokopališču in vsa pokopališča danes upravljajo ponekod krajevne skupnosti drugod pa komunalna podjetja posameznih krajev," pravijo v nadškofiji, kjer so presenečeni na postopkom MOL-a.

Nadškofija Ljubljana se je zato odločno postavila na stran župnije Ljubljana-Šentvid in njenega župnika Ivana Jagodica, in se strinja s Stališčem Četrtne skupnosti MOL Šentvid kakor tudi s Stališčem Društva Blaž Potočnikova čitalnica. MOL jim hoče vzeti nekaj, "za kar so njihovi predniki skrbeli z vsem spoštovanjem do svojih pokojnih, in za kar danes skrbijo oni sami in to doživljajo kot del svoje dediščine", pravijo v nadškofiji, in Šentvidčane podpirajo "pri njihovih dednih in zakonitih pravicah, da pokopališče kot doslej tudi v prihodnje ostane v njihovi lasti".