stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi spet razburili ljubljansko opozicijo

Deli na:
Jankovićevi spet razburili ljubljansko opozicijo

Foto: Bobo

Ljubljanski svetniki so podprli imenovanje štirih članov Mestne občine Ljubljana (Mol) v svet javnega zavoda Festival Ljubljana.

Opozicijske svetnike je razburilo dejstvo, da je pristojna občinska komisija iz predloga umaknila ime svetnika SMC Mateja Javornika, kar naj bi bila po navedbah opozicije posledica odnosov SMC in Mola na državni ravni.

Mestni svetniki so na predlog občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v svet Festivala Ljubljana imenovali nekdanjo podžupanjo Jadranko Dakić, svetnika Liste Zorana Jankovića (LZJ) Iztoka Kordiša in Francko Trobec ter svetnika Antona Colariča (SD), kar pa ni bi bil prvotni predlog komisije.

Kot je pojasnil predsednik svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager, sicer tudi član komisije, je komisija na decembrski seji sprva potrdila sklep o imenovanju, na katerem je bil tudi Javornik, nato pa so člani komisije na naslednji seji potrdili nov predlog, s katerega je ime opozicijskega svetnika nenavadno izginilo.

Predsednik svetniškega kluba SMC Dragan Matić, tudi član komisije, je pojasnil, da je komisija na decembrski seji z veliko večino glasov izglasovala sklep o imenovanju Javornika v svet javnega zavoda Festival Ljubljana, nato pa je prišlo do preobrata, ko je predsednik komisije Aleš Čerin predlagal, da se odločanje o imenovanju prestavi.



Na januarski seji so po besedah Matića vprašanje ponovno odprli, Čerin pa je po besedah vodje svetniškega kluba SMC tedaj pojasnil, da je bil Javornik predlagan z njegove strani, ker se je pričakovalo "boljše sodelovanje med stranko SMC in Mestno občino Ljubljana na državni ravni".

Takšno pojasnilo se mu je zdelo nesprejemljivo, prav tako dejstvo, da se že veljavno izglasovan sklep na komisiji umakne in se o imenovanju, na intervencijo neke tretje osebe, še enkrat glasuje. Ker je bilo to po mnenju Matića nelegalno izvedeno, je o tem obvestil pristojno ministrstvo za javno upravo, naj uvede postopke nadzora.

Kot je ob robu seje mestnega sveta pojasnil Čerin, je bila sestava sveta Festivala Ljubljana v prejšnjem mandatu enaka kot sedaj, torej trije predstavniki LZJ in en predstavnik SD. Sam je Javornika predlagal na željo opozicijskega svetnika, predlog pa je podal s pričakovanjem, da ga bo lahko uskladil znotraj koalicije, je pojasnil Čerin.

Soglasja znotraj koalicije podžupan ni dobil, zato je sam predlagal spremembo. Dodal je, da tudi ni šlo za to, da bi imeli koalicijski svetniki kaj proti Javorniku, temveč za to, da je bil svet že v prejšnjem mandatu sestavljen iz treh svetnikov LZJ in enim SD. Tako je Colarič na koncu nadomestil Javornika.