Revija Reporter
Slovenija

Gripa, led in sneg zaposlujejo urgenco

STA

27. feb. 2018 6:00

Deli na:

Nov dovoz na urgenco v ljubljanskem kliničnem centru.

Bobo

Minuli vikend so v urgentnem kirurškem bloku kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana obravnavali 538 poškodovancev, na internistični prvi pomoči interne klinike pa so pregledali 151 bolnikov, so sporočili iz UKC Ljubljana. Na nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana pa so pregledali 371 bolnikov.

Med poškodovanci, ki so jih med petkom in nedeljo obravnavali v urgentnem kirurškem bloku v UKC Ljubljana, je bilo 76 smučarjev, 57 oseb je padlo na ledu, 12 pa se jih je poškodovalo v prometnih nesrečah. 79 bolnikov je bilo sprejetih na oddelke kirurške klinike.

Od petka do včeraj zjutraj je nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Ljubljana, ki deluje v prostorih ljubljanske urgence, poiskalo 371 bolnikov. Opravili pa so tudi 11 nujni intervencij na terenu, tri bolnike so oživljali. 39-krat pa so se nujno odpravili na hišni obisk na bolnikov dom.

Na internistični prvi pomoči interne klinike UKC Ljubljana so med petkom in nedeljo pregledali 151 bolnikov, 86 so jih sprejeli v bolnišnico. V domačo oskrbo so po opravljenih pregledih napotili 65 bolnikov. Statistično največ bolnikov na internistični prvi pomoči sicer pregledajo ob ponedeljkih, torkih ter petkih, so dodali.

Med vikendom se je v 34 porodih rodilo 35 otrok. 20 novorojenčkov je dečkov, 15 pa deklic.

Število bolnikov z gripo pa se še ne zmanjšuje. V minulem tednu so v UKC Ljubljana obravnavali 109 bolnikov z gripo in respiratornimi okužbami, v tednu pred tem pa 103. Prejšnji teden so imeli 47 primerov respiratornega sincicijskega virusa in 62 primerov gripe, od tega 23 z influenco B in 39 primerov influence A.